kulsvier_valdemar_1931_Billeholst.jpg
kulsvier_valdemar_1931_Billeholst.jpg
kulsvier2_1931_Billeholst.jpg

Danmarks Van Gogh boede i Nordsjælland

28.11.18
I øjeblikket kan du opleve en udstilling i Vandrehallen med maleren Poul Bille-Holst. Han malede den sidste rest af kulsvier-arbejdere fra Gribskov-egnen, med stor forståelse for det sociale drama!

Poul Bille-Holst blev født i København i 1894, hvor han blev uddannet på Kunstakademiet. Som ung var det rejser og livet i storbyen, der gav ham inspiration til maleriet. Men det var i Gribskov i Nordsjælland blandt bønder og arbejdere, at han fandt sit motiv. Her så og mødte han de sidste af egnens kulsviere - et hårdtarbejdende folk - som blev emne for den såkaldte ”Kulsvier-serie” fra begyndelsen af 1930’erne.

Det var på en rejse til Spanien i slutningen af 1920’erne, at Poul Bille-Holst fandt inspirationen til sine kulsvierbilleder. Her så han en række malerier af den spanske barokmaler Ribera. Hans motiver var helt anderledes end den barokkunst, som Bille-Holst ellers var stødt på, idét Ribera skildrede almindelige mennesker fra de lavere, sociale lag. Samtidig havde han en særlig måde at bruge lys-skygge virkning på som et dramatisk element i billedet, og det gjorde stort indtryk på Bille-Holst.

Hvem var kulsvierne?
Kulsvierarbejderne havde i århundreder brændt trækul til rige lensmænd og gårdejere på landet samt hovedstadens velstillede borgere. Det var et beskidt og opslidende erhverv, der gav anledning til mange myter om de mænd og kvinder, der påtog sig arbejdet. Da Bille-Holst flyttede til Esbønderup i begyndelsen af 1920’erne var kulsvidning ved at dø ud. Han så det derfor som sin mission at forevige de sidste arbejdere, der var tilbage. I perioden 1931-32 malede han 9 portrætter samt et stort og et mindre gruppebillede. Han gjorde det med en sådan socialrealistisk kraft, at billederne ofte er blevet sammenlignet med Van Goghs berømte billede "Kartoffelspiserne".

Som i alle andre sammenhænge, hvor Bille-Holst befinder sig blandt mennesker, blev portrætteringen af kulsvierne også til en social begivenhed. Han udviklede flere venskaber blandt kulsvierne med de mere eller mindre ejendommelige navne såsom Pløk-Karl, Valdemar, Christian Kongenæse m.fl.

På udstillingen i Vandrehallen kan du se 4 af de 9 kulsvierportrætter samt det mindre gruppebillede. Billederne er lånt fra Alsønderup-Tjæreby Lokalarkiv og fra Museum Nordsjælland.

Udstillingen kan ses til og med d. 27. januar

Materialer