Byens gamle værtshuse: Torvet med København

09.07.21
Det var ikke kun i Torvets ejendomme med ulige numre, der blev serveret mad og drikke. Husene med lige numre har også været godt med. I den forbindelse kommer vi ikke uden om Torvet 4, hvor der i rigtig mange år har ligget et hotel. Det har haft mange navne. Hotel København, Stadt Copenhagen og Lindeskov er nok de mest kendte.

Gennem tiderne har det været mange restauranter og værtshuse i den ejendom, og den mest kendte ejer er uden tvivl Bartels, der drev hotellet i starten af 1900’tallet. Han var en markant person i byen med lyst til at hygge sig. Det fortælles, at han helst ikke ville ses beruset i Hillerød, så derfor tog han og et par gode venner ofte til Sverige, hvor de havde en hotelkarl med. Dengang var reglen i Sverige, at man kun kunne købe drikkevarer sammen med mad. Bartels og venner tog sig af de våde varer, og hotelkarlen fik stillet sulten.

På hotel Københavns sommerrestaurant ned til søen ses bl.a. hotelejer Bartels. Postkort i privateje.


Hotel København havde i gamle dage en kælderrestaurant, og der var i mange år en sommerrestaurant ned mod Slotssøen. Derudover kendes navne som Snogestuen i porten, A. Larsens enke, Stine i Røven (uden tvivl et folkeligt øgenavn), som lå helt ned til Slotssøen

Bankbygningen på Torvet 6 hvor man bag hestevognene kan ane Turistcafeen. Tilhører Det Kgl. Bibliotek.


I Bankbygningen i Torvet 6 har der også været drevet værtshus. Ejendommen blev opført i 1908, og ret hurtigt derefter åbnedes værtshuset Turistcafeen, som senere kom til at hedde Bio Cafeen.

På forstørrelsen af fotografiet af Bankbygningen kan man bedre læse navnet Turistcafeen. Tilhører Det Kgl. Bibliotek.
 

På hjørnet af Torvet og Slotsgade har der i samme ejendom i nyere tid været flere forskellige spisesteder, og i kælderen, hvor der i mange år var handel med brugte bøger, er der nu åbnet en cafe.

Hvis du har supplerende oplysninger, så kontakt Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek på lha@hillerod.dk I de kommende artikler sættes der fokus på Slotsgade.