Værtshuset, Bedste, med den fine gamle trappe op til værtshuset og en reklame for Stjerne øl i vinduet.
Værtshuset, Bedste, med den fine gamle trappe op til værtshuset og en reklame for Stjerne øl i vinduet. Postkort i privat eje.

Byens gamle værtshuse: Slangerupgades mange værtshuse

09.08.21
Slangerupgades nære tilknytning til Frederiksborg Slot har været en medvirkende årsag til, at der også i denne gade har været en del værtshuse. Men dybest set er det dog nok Markedspladsen, der har betydet mest. Når byen fik gæster fra hele Nordsjælland, der skulle sælge eller købe kreaturer og heste, så var det rart med lidt god mad og en kold øl, når handlerne var klaret.

På den ene side i Slangerupgade nr. 3 værtshuset I. Hansens enke. Det blev senere til Dannebrog, som også kendes i nyere tid.

På den anden side lå Leidersdorff i Slangerupgade 2 med udsigt direkte til Slottet. Derefter lå værtshusene på rad og række sydpå.

I Slangerupgade nr. 4 lå i mange år N. T. Knudsens beværtning og værtshuset Godthåb. I nr. 6 lå Gammel Landbohjem, der blev drevet af H. Jørgensen og senere af Morten Vilhelmsen. I Samme ejendom lå også Ole Petersen og Malterigården.

Gammel Landbohjem i Slangerupgade 6, dækket i efeu. Det skulle angiveligt være værten selv, der ses foran værtshuset
I Slangerupgade 6 lå Gammel Landbohjem, der omkring 1910 blev drevet af Morten Vilhelmsen. Det skulle angiveligt være værten selv, der ses foran værtshuset på dette postkort, der er brugt i 1912. Postkort i privat eje.


På et postkort fra starten af 1900’tallet finder man værtshuset Bedste, der angiveligt lå i Slangerupgade og blev drevet af Peter Petersen. Desværre har det ikke været muligt at fastslå stedet præcist, men det er formentlig i Slangerupgade 4-10.

I Slangerupgade 12, huset ligger stadig på hjørnet af Klostervej, lå i en del år Folkets Hus hvor fagbevægelsen holdt til. De lokale fagforeninger havde i starten af 1900’tallet store planer med Folkets Hus, men det kneb med at skaffe penge, og langsomt døde den tanke.

Endelig må vi ikke glemme Afholdsrestaurationen i Slangerupgade 42. Det var ganske vist ikke noget værtshus, men det var dog en spiserestaurant som mange i byen frekventerede ikke mindst i protest mod de mange værtshuse, der udskænkede alkohol og som bekymrede en del arbejdsgivere, der i perioder oplevede ustabil arbejdskraft.

 Staunstrup
I Slangerupgade 42 lå Afholdshotellet. Det er Olaf Staunstrup, der omkring 1903-1905 har optaget dette fotograf, der er brugt til en af de fine gamle postkort. Foto: Staunstrup.
 

Hvis du har supplerende oplysninger, så kontakt Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek på lha@hillerod.dk I de kommende artikler sættes der fokus på Slotsgade.