Gade
Helsingørsgade 20 med restaurant Børsen ses til venstre i dette foto, som er taget af Thorvald Staunstrup.

Byens gamle værtshuse: Helsingørsgade nordfra

10.06.21
Tredje kapitel i vores lokalhistoriske serie om Hillerød Værtshuse tager afsæt i Helsingørsgade

Hillerød har historisk set haft mange gæstgivere og værtshuse. Det skyldes byens placering centralt i Nordsjælland, hvor landbrugere fra hele området tog til Hillerød for at handle. Nogle overnattede i byen, og alle skulle have slukket tørst og sult, så det nød byens værtshusholdere godt af.

Helsingørsgade var i mange år en af de gader, hvor der var mange værtshuse. En del af dem har haft skiftende navne i takt med at nye ejere kom til, og det kan derfor være vanskeligt at lave en komplet og præcis liste over navnene.

Vi starter nordfra og bevæger os nedad mod Torvet. I Helsingørsgade 60 tæt ved hjørnet af Københavnsvej og Helsingørsgade lå Allenberg, som kort er beskrevet i Svend Nielsens bøger, også kendt som Bysvenden. Omkring 1900-1910 hed værtshuset C. Larsen

Ved gadehjørnet Helsingørsgade og Humlehaven i nr. 50 lå Karl Johan og på et tidspunkt hed værtshuset Jægergården.

Værtshus
Værtshuset Karl Johan.


I Helsingørsgade 36 lå der engang et værtshus, der hed P. Christensen.

I Helsingørsgade 20 har der tidligere været en restaurant, der hed Svendehjemmet. Senere hed stedet Børsen og i dag ligger der en sushi restaurant i ejendommen.

I gadens sydvestlige ende tæt ved Torvet lå der andre restauranter, men det kan du læse mere om i næste artikel.

Selvom der har været mange værtshuse i Helsingørsgade, så er det sparsomt hvad der findes af fotografier fra disse virksomheder. Så hvis du ligger inde med fotografier af byens værtshuse og restaurationer, så vil de blive modtaget med kyshånd. Kontakt Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek på lha@hillerod.dk