Værtshus
Rådhuscafeen med Damecafeen på hjørnet af Helsingørsgade 2 og Torvet. Postkort i privateje.

Byens gamle værtshuse: Den høje stue og Rudolfs kælder

17.06.21
Hillerød har historisk set haft mange restaurationer og værtshuse. Et af disse værtshuse lå i Helsingørsgade 13. I starten af 1900’tallet hed den J.O. Jensen opkaldt efter værten.

Men allerede i 1880’erne var der værtshus i ejendommen. Det var Rasmus Denker, der drev udskænkningsstedet. Hans far havde i en del år drevet et lille bryggeri i Helsingørsgade 54. Rasmus Denker døde i 1891.

Hans søn, Frederik Denker, var blot 14 år, da faren døde, og han havde kort forinden mistet både sin farfar og mor. Sønnen drog på valsen i Europa i fire år, og da han vendte hjem, blev han 1906-1931 brandinspektør i Hillerød.

Foto af Cafe Nøddebo.


I Helsingørsgade 10 lå i del år Cafe Nøddebo, der blev drevet af J. O. Hansen. I naboejendommen, Helsingørsgade 12, drev Rudolf Hansen et værtshus. Senere flyttede han det til Helsingørsgade 6-8, hvor Frederiksborg Amts Avis havde trykkeri i gården. Dette værtshus blev kaldt Den høje Stue. På et tidspunkt havde Rudolf Hansen yderligere et værtshus, der hed Rudolfs kælder.

Postkort med tre små fotografier, der var til salg på Rådhushotellet. Postkort i privateje.


På hjørnet af Helsingørsgade 2 og Torvet lå Rådhuscafeen, som i mange år var et af byens mest kendte værtshuse. I en del år var der hotel i ejendommen, og senere kun restaurant. I sidefløjen ud mod Torvet var der en ekstra restaurant, der hed Damecafeen, og den havde sin egen indgang. 

Hvis du har supplerende oplysninger, så kontakt Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek på lha@hillerod.dk Næste artikel handler om Østergade.