Værtshus
Jernstangen anno 1995. Foto: Jan Stephan

Byens gamle værtshuse: De to Jernbaneveje

01.07.21
Søndre og Nordre Jernbanevej ligger lidt i periferien af den gamle Hillerød Købstad, men i begge gader har der historisk været værtshuse og gæstgiverier

Primært nok på grund af nærheden til jernbanestationen og byens gamle sygehus i Søndre Jernbanevej 18, der hvor der nu bl.a. er dommerkontor.

I Søndre Jernbanevej 4-6 lå der i gamle dage et gæstgiveri, der havde mange navne. Oprindeligt hed det N. Olsen efter ejeren, senere fik det navne som Lygte-Hansen og Godthåb. Ejendommen som lå der hvor der nu er en lille parkeringsplads blev nedrevet i 1930’erne.

Søndre Jernbanevej 2-6, og her man kan lige skimte værtshuset N. Olsen. Foto Chr. Christensen. Tilhører Lokalhistorisk Arkiv.


I Hostruphus i Søndre Jernbanevej 14 lå der i 1950’erne et lille værtshus, der hed Edvard Jensen efter ejeren.

På hjørnet af Søndre Jernbanevej og Hostrupsvej blev der kort efter husets opførelse i 1930’erne åbnet en restauration, der hed Casino Cafe, senere skiftede det navn til Hostruphus Cafe og i nyere tid til La vie en Rose. I dag hedder værtshuset for Cafe Rosen.

I Nordre Jernbanevej 4 lå der omkring 1900 et depot for De Forenede Bryggerier. Senere åbnede værtshuset Oklahoma. Ejendommen er for ganske få år siden revet ned.

I Nordre Jernbanevej 44 – lige overfor Stationen – lå i gamle dage Jernbanehotellet, som i mange årtier havde en kendt restaurant i stueetagen. Den har gennem årene haft forskellige navne, og i dag ligger der en sushi restaurant i stueplan. I kælderen ligger stadig et af Hillerøds mest kendte værtshuse, Jernstangen.

Jernbanehotellet havde en kendt restaurant. Postkort i privateje

Her ses jernbanerestaurationens indre. Postkort i privateje.


Trods ihærdig eftersøgning er det ikke lykkes at finde fotografier af La vie en Rose. Så hvis du ligger inde med foto kontakt venligst Lokalhistorisk Arkiv.

Hvis du har supplerende oplysninger, så kontakt Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek på lha@hillerod.dk Næste artikel handler om Sønder Jernbanegade.