Børneeventyr forvandlet til papirklip

28.02.20
I Mo Maja Moesgaards værker er det både vores dyr og fantasi som er truede

I Vandrehallens udstilling ”Og planterne kravler mod toppen” kan man opleve værket ”Længsel uden genstand”. Her har kunstner Mo Maja Moesgaard fundet inspiration i eventyr og fortællinger for børn, som rummer referencer til vores dyreliv, der er truet pga. klimaforandringerne. 
 

Værket består af en serie papirklip med motiver af dyr, som vi kender godt fra vores barndoms historiefortællinger. Det er historier, hvor dyrene spiller vigtige roller, og er blevet personificeret og menneskeliggjorte - såsom i ”Alice i Eventyrland” og ”Den gode gamle Rævebog” – eller på anden vis spiller vigtige roller som i ”Ronja Røverdatter” og ”Kaskelotternes sang”.  I alle tilfælde bliver dyrene brugt som en slags talerør til at gøre opmærksom på vigtige budskaber og perspektiver på vores verden og samfund; om vores adfærd, begær, drømme og relationer til hinanden.
 

I Mo Maja Moesgaards billeder er der dog sket den afgørende forskel i transformationen fra bog til papir, at en del af dyrene er blevet fjernet. De er simpelthen blevet slettet fra historien, ligesom de stille og roligt er forsvundet fra naturen, eller er i fare for at forsvinde. Og dog er dyrene stadig på en måde tilstede i værkerne i form af tomme, hvide huller eller omrids i illustrationerne, dér hvor de engang har været.

Denne tomhed er en foruroligende påmindelse om, at dyrenes plads i naturen langsom er ved at forsvinde. Men det minder os også om, at vi selv er i fare for at miste noget i fremtiden. For hvad sker der egentlig med vores fantasi og forestillingsevne, når litteraturens referencer i naturen forsvinder? Så mister vores forestillingsevne kraft. Den er jo stimuleret af digtningen og af eventyrerne, og når de bliver mere fattige, bliver vores fantasi det også. Det er den tankevækkende nyhed om klimaforandringerne, som Mo Maja her viser i sit værk.
 

Du kan opleve papirklik-værkerne og resten af udstillingen helt frem til d. 3. maj.