Arkivernes dag: Arven efter Staunstrup

Arkivernes dag markeres i de Nordiske lande og selvfølgelig også i Hillerød. Lokalhistorisk Arkiv holder åbent og arkivets to frivilliggrupper vil være til stede

I år bliver temaet for Arkivernes Dag lokalt, familien Staunstrups fotografier. De to fotografer Olaf og Thorvald Staunstrup fotograferede fra 1903 og frem steder, begivenheder og personer i Hillerød og omegn. Arven efter de 2 er ca. 2.000 glasplader, som en af arkivets frivillige Lennart Weber nu har scannet.

- Det har på alle måder været en aha-oplevelse at dykke ned i historierne bag den imponerende samling glasplade-negativer, som findes på Hillerød Lokalhistoriske Arkiv. Olaf Staunstrup og hans søn Thorvald Staunstrup har efterladt sig en arv af stor kulturhistorisk værdi, fortæller Lennart Weber.

På vej med ny bog
Udfordringen har dog været, at der desværre findes der ikke en særlig protokol hvor fotograferne har noteret informationer og datoer for de enkelte fotografier.

- Men ved at bruge lokale aviser og andre vigtige kilder, så har vi stille og roligt fået overblik over mange af de interessante historier, der gemmer sig bag fotografierne. Og lige nu arbejder jeg med et manuskript til den bog, der udkommer i november 2020 samtidig med en udstilling på Hillerød Bibliotek af Staunstrups fotografier, der beskriver lokale arbejdspladser, lokale fester, isbaneløb på Slotssøen og meget andet, siger Lennart Weber.

Vi har brug for din hjælp
Mange familier gik for 100 år siden til en fotograf for at få optaget familiebilleder i fotografens studie. Men Staunstrup gik også hjem til Hillerødfamilier og optog fotografier. Derfor råder Lokalhistorisk Arkiv, Hillerød Bibliotek over en stor samling af interessante familiebilleder der fortæller meget om fortidens boligmiljøer, men vi har brug for din hjælp.

- Vi savner informationer om hvilke familier, der blev fotograferet, og derfor håber vi at rigtig mange vil møde frem den 9. november og kigge på de mange familiebilleder. Måske kan du hjælpe med at sætte navn og adresse på Staunstrups billeder fra private hjem.

Samtidig er Lokalhistorisk Arkiv også interesseret i andre billeder, som vi meget gerne vil låne og scanne ind, så de bliver tilgængelige for eftertiden. Arkivet er interesseret i fotos af lokaliteter, huse, personer og begivenheder.

 

Ekstraordinært åben
Har du længe haft lyst til at slægtsforske og se nærmere på din slægt, finde ud af hvor den stammer fra og måske være i stand til at grave overraskende oplysninger frem? Er du allerede godt i gang, men har alligevel brug for hjælp til at komme endnu længere i dine søgninger? Så kom forbi bibliotekets Slægtsforskningscafé, der denne lørdag holder ekstraordinært åbent.

Arkivernes dag foregår lørdag 9. november kl. 10.00-13.00. Det er gratis, og der er ingen tilmelding.