Rose anbefaler: December-vibes til unge læsere

December er en vild måned. Myter og magi trænger sig helt tæt på vores hverdag og virkelighed - det hele fletter sig ligesom sammen. Vi omgiver os med fortællinger om det gode, det onde og det hinsides. Engle og overnaturlige væsner. Vores forhold til familie og venner intensiveres. Vinterdagene er fulde af mørke og modstand, men også af fantasi og kærlighed. Vi kigger bagud og ser alle de svære prøvelser og smukke oplevelser, et år har givet os. Vi tænker på ting, som er større end os selv.

Det, december kan, kan visse bøger også.    

Jeg har håndplukket en samling, hvor virkeligheden virker mytisk, og hvor myterne ligner et stykke virkelighed. Hvor det skæve og det svære i det daglige liv viser sin fantastiske kraft, og hvor fantasiens universer minder os om de virkeligt store udfordringer, vi mennesker lever med.   

I den realistiske ende af samlingen ligger Besvimer man under vand drukner man (en magisk relation mellem to særlige sjæle), Tag gaden tilbage (en mytisk flugt i fiskekutter fra provins og slutshaming), #bucketlist (en SoMe-udfordring, der bringer hovedpersonen videre end sin egen fantasi) og Vi går imod strømmen (et helle midt i (sne)stormen og et elektrisk møde mellem to, der troede de kendte hinanden).  

I afdelingen for fantasi og fremtidsfiktion er Rød og blå (et dystopisk kønsopdelt, kontrolleret samfund, der holder omverdens kaos uden for murerne), Alle himlens fugle (en rejse ind i liv og tanker hos en sidste overlevende på jorden), Mæsker (et ø-rige med raceadskillelse og to unge, der bryder bagom de ondsindede myter) og De Blodgyldne (farverig, feministisk fantasy om udstødelse, kamp og anerkendelse). 

I gråzonen mellem realisme og fantasi ligger Englene over København (ung dreng kastes tilbage til 2. VK og bliver ven med sin bedstefar), Tarantino Roadtrip (filmisk fortælling om skyld, voksnes facader, og indre drømmesyn) og Vores Skjulte Evner (tarotmystik møder ungdomsliv og flydende kønsidentiteter).  

God læsning og fortsat god december!