Litteraturens rødhårede stjerner

Det er ikke til at komme uden om: Rødt hår kan noget andet end en klassisk kommunefarve. Men da jeg selv er rødhåret, så ved jeg også at de rødlige lokker ofte associeres med en vis mængde temperament, men heldigvis også en masse spontanitet og en fremdrift til at gøre noget andet. Og det er præcis nogle af de egenskaber og værdier, som knytter sig til de to rødhårede litterære stjerner, jeg fremhæver i min anbefaling.

Vi kender alle Astrids Lindgrens univers om Pippi Langstrømpe. Hun bor i Villa Villekulla og sætter leg øverst på dagsorden. Men det er ikke kun hendes gode humør, der kendetegner hendes personlighed, hun er fordomsfri og dømmer hverken de gode eller onde. Nogle vil sige, hun er naiv, men jeg påstår, at hendes indstilling til omverden er gyldig til alle tider og bør huskes ofte. Fortællinger om den rødhårede piges farverige hverdag kan minde både børn og voksne om, at vi skal møde vores medmennesker med smil og åbne arme, da det kan åbne for en skøn historie, vi endnu ikke har hørt.

Lucy M. Montgomery skriver fantastisk og humoristisk om hverdagen på Grønnebakken, og hvordan livet udformer sig for den rødhårede pige Anne Shirley. De røde lokker spiller en central rolle i fortællingerne, både når temperamentet løber løbsk for Anne, og når hun farver det røde hår mørkt i håbet om at passe bedre ind blandt de andre børn i skolen. I mange facetter afspejler Anne Shirleys liv og udfordringer de selvsamme som vores børn og unge møder i dagens Danmark. Det er alt fra usikkerhed, forskellige familieformer, at være en god ven, vælge den rigtige vej at gå og turde stå ved de valg man tager og kæmpe for det man tror på. En universel historie, som ikke kun betager mig, fordi vi deler hårfarve, men også fordi den bringer nye perspektiver på ens eget liv, hver eneste gang man læser den.

Stærke forbilleder

For Pippi Langstrømpe og Anne Shirley har meget mere tilfælles end blot det røde hår. Foruden at de begge er forældreløse, så er de modige og har en charme ud over det sædvanelige. De er i stand til få livet til at handle om at have det sjovt og have fokus på det, der betyder noget for os mennesker. De kan lære børn i dag rigtigt meget om, at stå op for hvem man er og sige fra over for det uretfærdige – og det er ligegyldig hvilken hårfarve man har. At børnene kan høre og læse om, at både Pippi og Anne handler autonomt i mange situationer, er vist kun sundt, så vi i fremtiden også kan glæde os over, at børn har meninger og tør sige dem højt. Mit eget røde hår er dog falmet en smule med alderen, men ikke desto mindre så står disse to piger stadig som forbilleder for mig den dag i dag, og jeg prøver ihærdigt at holde deres værdier i hævd i alt, hvad jeg laver.

Pippi er oplagt som højtlæsning og serien om Anne fra Grønnebakken kan læses højt fra ca. 6 år og selvlæses fra omkring 9 år.

Pas godt på de rødhårede og god læselyst!

Anne Kathrine