Knæk læsekoden

I denne forældreguide/emneliste finder du masser af inspiration til læsetræning for de yngste.

Det kan opleves helt magisk for børn at lære at læse selv, men at knække læsekoden kræver også tid, tålmodighed og en god portion hjælp. Som forældre har I masser af muligheder for at understøtte jeres barns læsning både i dagligdagen og når I læser sammen med børnene.

Inspiration og tips til at støtte barnets læsning:

  • Tal om de bogstaver og ord, som I støder på i hverdagen på skilte, i reklamer, på morgenmadsæsker, i undertekster osv.
  • Læs højt for barnet: Tal om bøgernes handling og billeder. Tal også om betydningen af ord, som I undrer jer over, da det styrker barnets ordforråd.
  • Lade barnet skrive postkort, ønskesedler, indkøbslister, invitationer osv. Når barnet selv skriver, bliver det opmærksom på bogstavernes og ordenes lyde.
  • Læse rim- og remsebøger og lav jeres egne rim, remser eller volapyksprog. At lege med sproget sætter fokus på ordenes og bogstavernes lyde.
  • Lege og spille spil, som sætter fokus på bogstaver og ords betydninger. Fx Skibet er ladet med, spil Alias Junior eller billedlotteri.

Du kan finde mange flere tips i inspirationskataloget, hvor du også finder foreslag til hvilke bøger I kan læse sammen. Du kan finde et udvalg af bøgerne nedenfor sammen med hele kataloget i en PDF-fil.

God fornøjelse!