Hvordan får jeg mit barn til at sove?

De tre bedste metoder til at få børn og babyer til at falde i søvn

Biblioteket er fyldt med gode bøger om børn, forældreskab og opdragelse, så der er rigtig god hjælp at hente, hvis du plages af en lille natteravn derhjemme. Ser man hen over hylderne af bøger om børn og putning, findes der tre overordnede metoder til en rolig nat, for både barnet og forældrene. 

Ikke-mere-pis-metoden
Godnat og sov godt metoden er udviklet af Eduard Estivill og Sylvia de Béjar. I bogen Godnat og sov godt beskriver de udførligt, hvordan du øver dit barn i at falde i søvn selv. I sin enkelthed handler det om at skabe en ramme for barnet, hvor det falder i søvn helt trygt men alene i sin seng med en viden om, at mor og eller far er der men ikke står på pinde. Eduard Estivill og Sylvia de Béjar anbefaler, at man arbejder skematisk, således at barnet bliver puttet efter den sammen rutine hver aften. Når barnet ligger godt og trygt i sin seng, siger man godnat og går fra barnet. Hvis barnet begynder at græde eller kalde går man tilbage til barnet, men først efter 1 min., trøster det, putter det og siger godnat og går. Hvis barnet kalder igen, går man ind til barnet, men først efter 3 min., trøster, putter og siger godnat. Pointen er, at forældrene hele tiden øger intervallet for, at barnet skal øve sig i at falde i søvn. Næste dag putter man efter samme procedure, dog venter man 2 min., inden man går ind til barnet første gang, og så forsætter man med at øge tidsintervallet.

Hypnotisk-kedsomheds-metoden
Godnathistoriebogen Kaninen der så gerne ville sove af den svenske adfærdsforsker  Carl-Johan Forssén Ehrlin, har været en enorm bestseller. Bogen handler i alt sin enkelthed om en kanin, der gerne vil sove men ikke kan og derfor spørger alle mulige dyr til råds. Bogen er meget lang og kedelig, men det er ikke det, som skal lulle den lille i søvn, - næ det er påvirkningen fra bestemte ord og sætninger i bogen, som skal hjælpe barnet med at nå drømmeland. Bogen arbejder altså med at påvirke barnet til afstresning og afspændthed gennem sætninger som "kaninens arme var trætte og ville gerne sove". 

Røvkedelig-rutine-metoden
Rigtig mange forfattere til bøger om børn og børneopdragelse anbefaler, at forældrene udvikler helt faste rutiner omkring putning af barnet. De faser og ritualer barnet skal igennem med at børste tænder, vaske sig, have nattøj på, komme under dynen osv. skal udføres på samme måde hver eneste aften. Herved får barnet en tryghed og ro omkring det at gå i seng og sove, som gør, at det efterhånden sover uden protest. En anden ting, som særligt lægen Vibeke Manniche er talskvinde for, er at mindske lyspåvirkning. Ifølge Vibeke Manniche er det vigtigt, at barnet ikke kun sover med slukket lys, men også skærmes fra stærkt lys en halv til en hel time før det skal sove, hvilket fx betyder ingen tv eller iPad før sengetid.

Biblioteket har rigtig mange bøger, som kan hjælpe dig i kampen mod de små søvndæmoner, og du kan også finde et par, som måske får dig til at grine lidt af det hele.

State A. Pushkin Museum of Fine Arts / Culture Images / Universal Images Group
State A. Pushkin Museum of Fine Arts / Culture Images / Universal Images Group
Af Anonym (ikke efterprøvet)
19.10.18