Hilberts store festdag 2019
Hilberts store festdag 2019

Hilbert er et hit!

Eventyrforløbene på Hillerød Bibliotek, hvor flere hundrede børn fra 12 forskellige børnehaver i Hillerød Kommune i 2018 og 2019 har mødt dragen Hilbert og udviklet deres sprogfærdigheder, har været en kæmpe succes

Der var engang en drage ved navn Hilbert. Han kom til live på væggen i Børnehjørnet på Hillerød Bibliotek i 2001. Der kunne børn i alle aldre beundre hans flotte blå farve og forestille sig alle mulige eventyr med dem og Hilbert i hovedrollerne. Sådan levede børnene i Hillerød og Hilbert i mange år lykkeligt sammen i fantasiens verden, men i 2018 skete der et mirakel! Pludselig begyndte væggen i Børnehjørnet at bevæge sig, og ud kom dragen Hilbert i levende live.

Han siger ikke så meget, men han elsker bøger, lakridskonfekt og krammere fra de mange børn, der siden har besøgt ham.

- Det har været et meget positivt forløb. Børnene har været rigtig glade for, at komme ned på biblioteket på en anden måde. Noget af det bedste var, at de børn, der aldrig havde været på biblioteket, kom derned, men også, at vi har hørt fra forældrene, at flere børn har nævnt, at de gerne ville derned igen, siger pædagog Katja Voss.

Hun har sammen med børnene fra Børnehjørnet på Hillerød Hospital deltaget i ”Eventyrforløbet”, der er et nyt tiltag, som børnebibliotekarerne på Hillerød Bibliotek har skræddersyet til kommunens børnehavebørn.

Samarbejde mellem bibliotekarer og pædagoger
Det er et tilbud, hvor specialudannede børnebibliotekarer læser op for børnene af eventyret om Hilbert. Gennem dialogisk læsning lærer de blandt andet, hvad det vil sige ”at have sommerfugle i maven” og hvad det vil sige ”at leve lykkeligt til deres dages ende”.

- Konceptet er udviklet i dialog med pædagogerne. Vi har været meget lydhøre over for deres input, fordi deres spidskompetence er jo at vide, hvordan børnene får noget ud af historien, siger bibliotekar Sofie Funder Allermann, som har skrevet eventyret om Hilbert baseret på de figurer, kunstneren Maria Lau Krogh har malet på væggene nede på børnebiblioteket.

- Målet er til dels at øge børnenes kendskab til biblioteket, men også at styrke deres sprog, læseglæde og kreative udfoldelse. Samtidig understøtter forløbet nogle af institutionernes læreplanstemaer. Det er ”kommunikation og sprog”, ”sociale kompetencer” og ”kultur, æstetik og fællesskaber”, forklarer Sofie Funder Allermann.

Det er også håbet, at eventyrforløbet har et liv både før, under og efter besøgene på Biblioteket. Derfor får pædagogerne en folder med inspiration til, hvordan de kan arbejde videre ”Hilberts forunderlige eventyr” i institutionerne, ligesom børnene forhåbentligt lokker deres forældre med op på biblioteket for at se Hilbert.

90 børn festede og dansede med Hilbert
Forløbet rundes af med ”Hilberts store festdag”, hvor børnene endelig møder Hilbert. I år havde biblioteket besøg af omkring 90 børn, der festede og dansede sammen med Hilbert til en fed koncert med den erfarne musikformidler Anne O.

- Vi synes forløbet var rigtigt godt. Især Hilberts store festdag. Det var også virkelig godt, at der var koncert, siger pædagog Mette Visborg Larsen fra Nødebo Børnehus.

Katja Voss er helt enig:

- Det var noget særligt med ”Hilberts store festdag”, hvor Hilbert kom på besøg. De syntes, det var helt fantastisk. Hilbert var helt klart højdepunktet. Børnene så meget frem til, at de skulle møde ham, og de har snakket meget om ham siden. Hvis forløbet bliver tilbudt igen, så vil vi rigtigt gerne være med.

Lykkelig kunstner
For kunstneren Maria Lau Krogh, der satte de første streger tilbage i 2002, har det været som en tidsrejse.

- Det er intet mindre end fantastisk at være tilbage, hvor det hele startede for 17 år siden. Det er vidunderligt, at det er blevet bevaret. Jeg er lykkelig over, at det får lov til at leve videre, og at de små børn får endnu mere ud af det. Nu kan de kramme Hilbert og høre eventyret om ham. Det er vildt sjovt for mig også, siger Maria Lau Krogh.

Hun er netop blevet færdig med at tilføje endnu flere figurer på væggene nede på Børnebiblioteket.

- Jeg havde ikke forestillet mig, at det skulle udvikle sig til det her. Det er jeg meget stolt og glad over. Jeg kommer gerne igen om 17 år og maler videre, siger Maria Lau Krogh.

Alle der vil møde Hilbert kan komme til ”Levende lørdag” på Børnebiblioteket, som altid ligger den første lørdag i måneden. Efter sommeferien starter ”Levende lørdag” op igen i september og kører året ud.  

Eventyrbesøg i efteråret 2019
I efteråret kommer der til at være 12 ”Eventyrbesøg for børnehaver”. Det er alle onsdage i september, oktober og november (uge 42 undtaget grundet efterårsferie).

Eventyrbesøget er fra kl 10-11 på Hillerød børnebibliotek og tilmelding til forløbet sker til Sofie Funder Allermann på: sofal@hillerod.dk

Eventyrbesøget er for de 4 årige. Alle børnehaver vil modtage en invitation til dette forløb via mail, hvor der også står nærmere information.

Inden jeres besøg på biblioteket får institutionerne besøg af en børnebibliotekar der vil fortælle børnene nogle korte historier og forberede dem på, hvad de skal opleve. Dette aftales nærmere når besøget nærmer sig.