GIRL POWER! (Også til drengene)

​​​​​​​Min mand og jeg så Debatten forleden. Der blev snakket om ligestilling, og vi endte i en større diskussion. Den bølgede frem og tilbage og fortsatte næste morgen ved morgenbordet. Min søn på fire år sad og fulgte med, og til sidst kiggede han på mig og spurgte: ”Mor, hvad er ligestilling?”

Det fik mig til at stoppe op, for det er jo et kæmpe spørgsmål en fredag morgen, hvor det største og mest presserende spørgsmål normalt er: Hvad skal jeg have med til legetøjsdag? Vi var sen på den, så jeg gav ham det korte svar: At mænd og kvinder er lige meget værd, og skal have lige muligheder.

Og så kørte jeg på arbejde og tænkte meget over det. Lige muligheder. Hvordan får vi egentlig sikret det? For der er jo forskel på mænd og kvinder. Genetisk og fysisk. Det kan vi ikke komme udenom. Og det er ikke for sjov, at vi siger, kvinder er fra Venus og mænd er fra Mars. Vi er jo stykket forskelligt sammen, også oppe i hovederne.

Men hvordan sikrer vi, at vi så i det mindste får lige muligheder, på trods af forskellene? Jeg er ikke i tvivl: Det får vi ved at sikre, at kulturen helt ned i vuggestuen og børnehaven bliver sådan, at vi ikke gør forskel på vores børn – om de er piger eller drenge. At vi ikke ”låser” børnene i nogle vanetanker omkring, hvad piger kan og skal, og hvad drenge kan og skal. Og jeg er overbevist om, at den måde, hvorpå vi kan sikre, at børnene bliver introduceret for rollemodeller, der viser dem, at der er lige muligheder, det er ved at læse bøger højt for dem. Bøger, der handler om piger og drenge, som har lige muligheder.

Og når børnene bliver ældre, og de selv lærer at læse, så skal litteraturen fortsat hjælpe dem ud af denne sti. Jeg har selv læst bøger som barn, der har givet mig nogle fantastiske rollemodeller, jeg har kunnet spejle mig selv i. Både som pige, kvinde, men også som menneske.

”Pippi Langstrømpe” af Astrid Lindgren.

Pippis tilgang til tingene kan alle lære noget af. ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert” er et fantastisk mantra at give sine børn – piger som drenge – med videre ud i verden. Hun er modig, Pippi, og har en styrke, som er fantastisk at spejle sig selv i.

”Ronja Røverdatter” af Astrid Lindgren

Ronja er også en stærk og selvstændig pige, der handler på sine følelser og finder løsninger på sine problemer. Jeg har ofte som barn tænkt: ”Det her klarede Ronja, endda helt alene ude i den store, uhyggelige skov, så det kan jeg også.”

”Borte med Blæsten” af Margaret Mitchell

Scarlett O’Hara er en naturkraft af en kvinde, og så utrolig stærk. Hun er driftig og klog i en mandsdomineret verden, og jeg har været stor fan af hende gennem mine teenageår og op i mit voksenliv. Hun er også en kæmpe egoist og i starten af bogen er hun noget af en overfladisk pige, men hendes udvikling er enormt inspirerende.

Greta Thunberg. (Fagbøger)

En af virkelighedens helt stærke forbilleder lige nu. Igen ikke kun som forbillede for piger, men for alle børn. Vi har alle en stemme og ret til at sige, hvad vi mener. Om vi er barn eller voksen, pige eller dreng, og hvis vi står fast nok, så kan vi også få andre til at lytte og tage til efterretning.

Stine Lauritzen Larsen med to bøger
Foto: Hillerød Bibliotekerne