Fem Fede: om at passe på vores jord

Der findes mange bøger om, hvad vi kan gøre for at passe på vores klode og hvorfor det er vigtigt. Sværere er det at finde bøger, der børnevenligt kan fortælle om dette samtidig med at historien også er værd at læse og kan åbne op for gode læsestunder og samtaler. Her er mine fem bud.

And over bord

Denne skønne bog skrevet af Markus Motum er en utrolig og sand historie om en badeands eventyrlige rejse. En container fyldt med badeænder ryger over bord fra et fragtskib på vej fra Kina til USA og man følger den lille ands rejse mens man lærer fakta om vand, vind og forurening på en vedkommende og lettilgængelig måde. De dejlige, farverrige illustrationer indbyder læseren til at tage med på den lille ands lange rejse.

Mikro Makro

Julia Klees zoom-billedbog kan virkelig noget! Der zoomes ud fra en blomstereng til at man til sidst ser jorden fra rummet og det sætter gang i mange spændende og dybe snakke fx om at en hval pludselig kan virke uendeligt lille hvis den ses oppe fra en luftballon! Børn får lov til at opleve verden fra et helt andet perspektiv og opnår en dybere forståelse af, hvordan alting på en måde også kan hænge sammen. Mange læs værd!

Pinje og Skræp - skoven er fuld af skatte!

Denne historie af Günther Jakobs handler om egernet Pinje, der har forlagt alle sine nødder. Vennen Skræp og andre af skovens dyr tager med på eftersøgning og undervejs finder de ting, der ikke hører til i skoven, fx. gamle dåser, glas og metal. Heldigvis ser Pinje muligheder i det, andre har smidt væk så det ender med, at eftersøgningen lykkedes. Sødt illustreret bog om venskab og skovsvineri.

En planet fyldt med plastic - og hvad du kan gøre for at hjælpe

Hatten af for Neal Layton! Han har lavet en genistreg af en bog om noget så kedeligt som plastic. Illustrationerne tydeliggør fortællingen om hvor plastic bruges, kommer fra, og hvor det helst ikke skal findes, men det er sjovt, vækker nysgerrigheden og fænger fra start til slut. Og slutteligt får man fine og børnevenlige råd til, hvordan man kan hjælpe til at løse plasticproblemet.

Vores jord - værd at værne om

Hanna Schmitz har skrevet og Bille Weidenbach illustreret denne lækre, overskuelige opslagsbog om ja, kort sagt, vores jord. Opdelt i dobbeltsidede emner kan man i denne faktabog læse om jorden, hvordan den ser ud, livet i havet, livet i skoven, i bjergene, om mennesker, om ilt, vand, jord og luft, om årstider, og om naturen og hvorfor og hvordan vi skal passe på den. Så enkelt kan det gøres.

Materialer