Filialen "Satelitten"

Et bibliotek i børnehøjde

02.12.20
I begyndelsen af oktober åbnede Hillerød Bibliotek og fritidsordningen på Grønnevang et helt nyt bibliotek for børnene på HFO Grønnevang. Det hedder Satellitten og ligger midt inde i fritidsordningen og adskiller sig i udseende og drift fra, hvad børnene ellers kender, når de når besøger et bibliotek – om det er på skolen eller på Hillerød Bibliotek

Satellitten er nemlig et bibliotek i absolut børnehøjde, hvor de voksne ikke har meget at skulle have sagt. For det er børnene selv der passer biblioteket, når de som ’Sputnikker’ hjælper deres kammerater med at låne bøger, læser højt sammen eller udstiller bøger, som de selv synes er gode.  

Sputnikker sikrer ejerskab 

Satellitten er en del af Hillerød Biblioteks læselyst-projekt ’Flyvende fortællinger’, hvor målet er, at bøger ikke kun er noget børnene omgiver sig med i skolen, men at det bliver en attraktiv aktivitet og noget de vælger til når de er i fritidsordning. Flyvende fortællinger har derfor et helt særligt fokus på børnenes rolle, da det er via dem, at læseglæden skal blomstre og videregives til andre børn. For at sikre ejerskab har børnene selv fundet på navnet ’Satellitten’ og det er deres opgave at være bibliotekarer. I Satellitten hedder de bare ikke bibliotekarer, men ’Sputnikker’. Når man er sputnik handler det ikke om at være god eller dårlig til at læse, men om at hjælpe litteraturen på vej. Det kan være alt fra at sætte bøger på plads, udstille bøger, notere hvilke emner Satellitten mangler bøger om, til at tage de mindre børn i hånden og vise dem, hvor sjovt det er bruge tid sammen med bøgerne. For at blive sputnik skal børnene gå i 3. klasse og i skrivende stund er der 22 søde Sputnikker, som på skift ifører sig deres farvede sputnik-uniformer og sørger for at Satellitten er et sted, hvor der er rum til hyggelige og nye læsefællesskaber. 

Bøger i toilettet 

Indretningen i Satellitten er legende og gør op med at bøgerne skal stå efter efternavn og fagnumre. I Satellitten er møblerne udviklet efter bøgerne, så det er muligt for børnene udelukkende at navigere efter genkendelige temaer. Det betyder at bøger om heste kan findes i en mørkegrøn hestetrug, de sjove bøger står i toiletter, de mest gyselige bøger kan findes i en heksegryde og i en stor gammel rejsekuffert findes bøgerne om at gå op opdagelse i den store verden. For at skabe helhed mellem bøgerne og læseoplevelsen, er Satellitten indrettet med et uhyggeligt læse-skab som man kan sidde inden i, biografstole, et græsbeklædt sportshjørne og en stor luftballonskurv i midten, som indbyder til højtlæsning og læsehygge. Alt sammen for at udfordre børnenes opfattelse af, hvilken kontekst de normal ser bøgerne i. Den frie opstilling, valg af litteratur og den skæve og farverige indretning taler ind i en fælles målsætning om, at børnene skal blive inspireret til at omgive sig med bøger, fordi de har lyst og ikke fordi de bør og skal.  

Samarbejde på tværs af Hillerød Bibliotek, HFO Grønnevang og en lokal forfatter 

’Flyvende fortællinger’ er et læselyst-projekt, som er et stærkt samarbejde mellem Hillerød Bibliotekerne og HFO Grønnevang. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen, som med denne pulje ønsker at udvikle læselyst og læsefællesskaber for børn i indskolingens fritidstilbud. På tværs af bibliotek og fritidsordning i Hillerød samarbejder børnebibliotekarer og pædagoger, som udover at drive projektet også besøger hinanden. Det betyder i praksis af børnebibliotekarer fra Hillerød Bibliotek besøger Satellitten og faciliterer litterære aktiviteter, men også at børn og pædagoger fra HFO Grønnevang ofte tager på ture til Hillerød Bibliotek, hvor de skal låne nye bøger med hjem til Satellitten.  For hvad der er gode og interessante bøger, det lader vi også være op til børnene selv at bestemme.  

Birgitte Bregnedal afholder forfatter-workshop med børn fra 0. klasse.

Børnene har ikke kun omgivet sig med bøger, men skal som en del af projektet også være med til at skrive en bog. Den lokale børnebogsfatter Birgitte Bregnedal har fra august af afholdt forfatter-workshops med børn fra 0.-3. klasse. Her har de har snakket om at være forfatter, hvor bøger kommer fra og specielt om den bog Bregnedal skal til at skrive. For til foråret 2021 udkommer Bregnedal med en bog, der handler om at gå på HFO Grønnevang. I den proces har børnene budt ind med, hvad de synes er vigtigst ved at gå i HFO Grønnevang, hvad de bedst kan lide at lave og hvad der nogle gange kan være svært. Alle disse tanker har Bregnedal taget med i skriveprocessen og det bliver spændende at se til næste år, hvordan børnenes tanker er repræsenteret i den nye bog.  

Se videoen om Satellitten på Facebook