Børnebibliotekar Stine Lauritzen Larsen

BØRNEVÆRKSTEDET anbefaler hygge til påsken

Der er snart en påske, som banker på. Det er en af vores ældste traditioner – altså kristne traditioner. Den markerer Jesus’ død og opstandelse. Men hvordan kommer påskeæg og påskehare ind i dén ligning?

Jo, altså, haren var et gammelt hedensk symbol på frugtbarhed. (Faktisk fordi en hare kan blive gravid med et nyt kuld unger, MENS den allerede har et kuld i maven! Se, dét er frugtbarhed). Og dengang var påsken en frugtbarhedsfest – ligesom julen var en fejring af solhverv, inden vi knyttede den til Jesus’ fødsel.

Ægget dukker op, fordi det i den tidligste kristendom var symbol for opstandelsen, så med Jesus i tankerne, så giver det god mening, at vi bruger æggene.  

På et tidspunkt er de to elementer blevet koblet sammen. (Igen lidt ligesom julen er en skøn blanding af Jesus’ fødsel, nisser og julemanden, der kommer med gaver). Så dér begyndte haren at være den, der kommer med æggene. Og der var mange æg under påsken i gamle dage. For katolikkerne havde fastet (i forbindelse med fastelavn), men hønsene havde ikke holdt pause med at lægge æg, så derfor havde man travlt med at få spist alle de mange æg. De skulle jo helst ikke blive dårlige og gå til spilde. Så, der var masser af æg til rådighed.

Med så mange æg i omløb, så er det klart, at det bliver sjovere, hvis man kan lave noget hyggeligt med dem. Du har måske selv prøvet at puste æg, male æg, trille æg eller gå på jagt efter påskeæg i haven.

I vores familie nyder vi at gå på jagt påskemorgen. Her har påskeharen været på spil og lagt små, lækre påskeæg af chokolade rundt om i haven. Så mens ungerne endnu er i nattøjet, drøner vi rundt og finder æg. Som så kan spises – altså når vi lige har fået lidt morgenmad :-)

BØRNEVÆRKSTEDET har lavet en indendørs påskejagt efter æg. Fordi nogle gange er det ikke supergodt vejr omkring påske, og så er det rart at kunne holde sig indendøre. Du kan se i videoen, hvordan sådan en påskejagt foregår – og downloade en trin-for-trin guide til, hvordan du selv laver sådan en smart påskebane.

Vi håber, I alle får en rigtig dejlig påske – og rigtig god fornøjelse med alle æggene!

Materialer