Vinter-eventyr

Karen Blixen skriver sig ind i dybet af det menneskelige sind

Jeg fik lyst til at læse en bog, der passer til årstiden. Derfor gik jeg på jagt i min bogreol, hvor jeg fandt mit gamle støvede eksemplar af Karen Blixens Vinter-eventyr fra 1942. Fra første side genfandt jeg min store glæde ved at læse denne enestående forfatter, der er så overraskende og anderledes i både sprog, skrivestil og genre, end nogen anden dansk forfatter, jeg har læst.

Som i andre af Blixens noveller vokser fortællingerne i Vinter-eventyr ud af en insisteren på fantasiens og forestillingsevnens nødvendighed i livet. Som en magisk parallelvirkelighed, hvor sindet kan tage på rejse, og hvor de særeste og mest usandsynlige ting kan ske - med den største naturlighed i øvrigt. Det magiske er en kraft i alle Blixens fortællinger, som spejler menneskets virkelige karakter, og løfter sløret for, hvem vi er bag hverdagens masker. 

Bogen indeholder en række af Blixens mest kendte noveller såsom ”Skibsdrengens fortælling” og ”En historie om en perle”. Alle noveller skildrer yngre personer, som står ved en skillevej i deres liv enten i deres barndom eller ungdoms vår. Kendetegnende for de involverede (og for Karen Blixen) ér, at uanset hvor meget de bevidst eller ubevidst påvirker deres livsbane gennem aktive handlinger og valg, så indhentes de altid af den skæbne, der var dem tiltænkt. Skæbnen viser sig i skikkelse af forudanelser, tilbageblik og i inkarnationer af sære mennesker og dyr.

Den fortælling, jeg holder mest af, er det ”Det drømmende barn”, hvor et velhavende barnløst ægtepar adopterer en forældreløs dreng. Drengen taler og opfører sig, som havde han altid været parrets søn, hvilket foruroliger de voksne. Det viser sig, at drengens fantasi er blevet fodret af en kvinde, som har været syerske for velhavende familier, og derfor har haft indsigt i livet hos borgerskabet. Drengen forveksler i sin fantasi kvindens historier med drømmen om at genvinde sin egen tabte familie. Tabs- og længelstemaet går igen i stedmoderens historie, hvilket knytter barnets og den unge kvindes skæbner sammen på rørende og hjerteskærende vis.

Hvis man endnu ikke har haft mod til at kaste sig over Karen Blixens forfatterskab, så er Vinter-eventyr et godt sted at starte. Fortællingerne er korte og forholdsvis nemme at læse. Blixen har et moralkodeks, som til tider kan være lidt svært at tyde, men det skal man ikke lade sig afskrække af. Fortællingerne er dejlige fremadskridende og formfuldendte i både motiv og handling, og sproget er både malerisk og poetisk – helt igennem klassisk Karen Blixen!

Bonusinfo: Vinter-eventyr udkom i USA i 1943, hvor den blev ”Book of the month” ligesom Syv fantastiske fortællinger. Herhjemme er Vinter-eventyr ét af de 12 værker, som er optaget på kulturkanonens liste over dansk litteratur.

Vinter-eventyr, Karen Blixen, Gyldendal
Af Anonym (ikke efterprøvet)
11.01.18