Vidste du, at Jeppe Aakjær oprindeligt hed Jeppe Jensen?

Bibliotekar Nanna Bresson anbefaler digte. Læs med her.

For et stykke tid siden læste jeg et digt højt på bibliotekets Facebookside. Digtet fandt jeg i digtsamlingen Rugens sange af Jeppe Aakjær. Aakjærs sangtekster har fulgt mig gennem livet. Vi sang dem til morgensang i skolen, og jeg pipper tit med på dem i selskab med min musikalske svigerfamilie. Jeg har altid elsket hans tekster. Jeg har også læst en del af hans digte, men det var først i arbejdet med at udvælge et digt til oplæsning, at jeg fik læst en af hans digtsamlinger i sin helhed.  

Aakjærs digtsamling Rugens sange består bl.a. af 13 digte om rugens cyklus. Beskrivelserne af rugen og naturens rytme ramte mig i hjertekulen. Det samme gjorde digtet Historiens sang, hvori Aakjær på smukkeste vis beskriver, hvor essentielt det er for mennesket at kende til historien og fortiden for at kunne forstå sig selv og verden. Du kan læse digtet på hojskolesangbogen.dk.

Jeg ved ikke, om det er savnet af nærvær i denne coronatid, der gør, at jeg føler et stort behov for at fornemme naturen både fysisk og via litteraturen og også for at forstå fortiden. Jeg tror ikke, jeg er ene om at have det sådan. Aakjærs fine beskrivelse af rugen vækker mine sanser, og beskrivelsen af naturens cyklus leder mine tanker hen på livets cyklus. Det er forbløffende, at Aakjærs ord, skrevet i en svunden tid, kan være så inspirerende og så nærværende. Læsningen af Rugens sange gav mig lyst til at vide mere om Jeppe Aakjær og hans tid.

Jeg har fundet to podcasts, som jeg med stor glæde har lyttet til. Den ene handler netop om Rugens sange, om hvordan Aakjær skrev de 13 digte om rugen på kun tre uger og også om Aakjærs liv og samtid og hans forhold til naturen. Det er forfatter Jens Smærup Sørensen, der fortæller om Aakjær og læser et par af hans digte op.

Den er en del af en glimrende serie podcasts om store romanklassikere.

Lyt til podcasten om Jeppe Aakjær ved at klikke her.

Aakjærland er titlen på den anden podcast. Her har de fokus på den skat af sangtekster, som Aakjær har efterladt os. Vi bliver også inviteret indenfor i Aakjærs kunstnerhjem i Jenle. Det er spændende at høre om Aakjærs samtid og om hans venskab med samtidsforfatteren Thøger Larsen. Og ja, så får vi altså også at vide, at han skiftede navn fra Jensen til Aakjær. Det anede jeg ikke.

Lyt til podcasten Aakjærland via DR.

Der er vist en tendens til, at folk opfatter Aakjær som lidt pladderromantisk. Faktum er, at Aakjær agiterede for kvinders valgret og kæmpede for tyendes rettigheder. Han tog også initiativ til en årlig Jenlefest, hvor folk kunne mødes og debattere samfundets udvikling og politiske og kulturelle tendenser. Festen afholdes stadig den dag i dag af Aakjærselskabet. Aakjær havde altså en stor betydning for sin samtid og for vores samfund og rettigheder i dag.

Og her sidder jeg så bag skærmen, jeg fristes til at skrive med klud om min mund, og glæder mig over at have læst og lyttet mig en del klogere. Jeg kan varmt anbefale dig at læse Rugens sange eller andre af Aakjærs digte og at lytte til de to podcasts.

Find bøger af ham eller om ham på www.eReolen.dk eller bestil dem på biblioteket. Start eventuelt med at læse et portræt af Jeppe Aakjær på Forfatterweb, hvor du blot logger ind med cpr. og pinkode til biblioteket.

Selv har jeg desuden fået lyst til at se mig ud en sommerdag i Jenle!

God lytte- og læselyst!

Digter Jeppe Aakjær
Foto: POLFOTO / Ritzau Scanpix
22.03.21