Bibliotekarer Jakob Poulsen og Ingeborg Nielsen fremviser smartphones med Naxos app'en

Vi anbefaler: Lytteoplevelser fra Naxos

07.03.23
Jakob og Ingeborg, bibliotekets musikelskere, giver dig inspiration til at vælge mellem 150000 plader i Hillerød Bibliotekernes digitale musikbibliotek.

Naxos er Hillerød Bibliotekernes nye digitale tjeneste til et musikbibliotek med over 150000 digitaliserede plader (læs mere om Naxos på vores hjemmeside her). Der er gode chancer for at høre både gamle og nye indspilninger, du måske ikke har hørt før. Som lidt inspiration vil jeg i denne artikel dele et par af de fantastiske lytteoplevelser, jeg indtil nu har haft med Naxos. Husk, at du skal være oprettet som bibliotekslåner og bo i Hillerød Kommune for at gøre brug af Naxos musikalske slaraffenland.

Ridderromantik og barokeksistentialisme

Middelaldermusik er meget mere end from korsang. Den verdslige musik er meget rytmisk og sangene er fortællende og temaerne stadig aktuelle den dag i dag: kærlighed, længsel og sød smerte. Jeg vil anbefale to kunstergrupper, som er fantastiske fortolkere af middelaldermusik. Soundtracket fra den franske musikfilm om komponisten Marin Marais, er også en plade, du ikke må snyde dig selv for. For hvert forslag står der en kode i fed skrift: markér koden og sæt den i søgefeltet i Naxos, så får du direkte adgang til pladen.

Martin Best Medieval Ensemble

Martin Best er troubadour med stort T. Hans musikalske fortolkninger af både den verdslige og religiøse musik fra middelalderen er poetisk og fuld af drama. Han er ikke bleg for at bruge klokkespil, benpiber og trommer på samme tid, og det giver en helt særlig stemning.

Pladen ”Songs of Chivalry” er en perle for sin genre: melodiøs, drømmende og hengiven. Det nummer, som har gjort størst indtryk på mig, er Martin Best recitation af Vilhelm den 9.s sang ”The Song of Nothing”. Den er skrevet i år 1100, og jeg forbløffes hver gang over dens sproglige friskhed og tema: den kunne lige så godt være blevet forfattet i dag som for over 900 år siden. Lyt og bliv betaget! - Pladens kode er: NI5006

Millenarium

Ensemblet ”Millenarium” går bogstavelig talt ind i musikhistoriens hjertekammer for derindefra at lukke tonerne ud af den største melankolske skønhed. Instrumenteringen består primært af bordorgel, bastromme og harpe. Det lyder umiddelbart avantgardistisk, men samspillet mellem instrumenterne er nøje aftstemt, og tonerne frembringer dybtliggende følelser, minder og længsel.

Jeg vil fremhæve pladen ”Chansons de Trouveres”. Den indeholder både inderlige kærlighedssange, f.eks. ”Dame einsi est” af Thibaut de Champagne, og lystige danseviser som ”Li nouviauz tanz” af Chastelain de Coucio. Begge numre er som en direkte transmission fra et middelalderligt Frankrig, hvor vin og latter flyder og de første kys bliver gengældt i en sommeraftens gyldne skær. - Pladens kode er: RIC215

Filmmusik fra barokkens guldalder

Naxos bibliotek indeholder en herlig overflod af filmmusik. En af dem er ”Tous les matins du monde”. Filmen handler om komponisten Marin Marais’ læretid hos den gådefulde viola da gamba-ekvilibrist, monsieur de Saint Colombe. Det er Gerard Depardieu og hans søn i hovedrollerne. Det er dirigenten Jordi Savall som har arrangeret musikken.

Desværre kan man ikke se filmen på Naxos, men lydoplevelsen er mindst lige så billedrig. Ungdommens hovmod møder moden visdom, fyrig og ulykkelig kærlighed, asketens melodistemme og den pompøse hofballade. Barokmusik er en genre, der kan udtrykke de inderligste følelser, ja, selv filmens tema, står klart i musikken: skal man følge sit usikre hjerte eller fornuftens sikre stemme?! – Pladens kode er: K4640

Ny på Naxos?

Er det første gang du benytter Naxos, kan du i den følgende video se lidt mere om hvordan du bruger den:

God fornøjelse!