Trækfugle og uldstrømper med sjæl

Gå efteråret i møde i lænestolen fx med "Hosekræmmeren", mens du nynner "Sig nærmer tiden", begge dele forfattet af Steen Steensen Blicher, årets klassiker, vores egen geniale og nedtonede jyske guldalderdigter.

St. St. Blicher kunne om nogen formidle livet på heden, så selv sjællandske forstadsbørn fornemmer den store himmel og de lyngklædte vidder. Hans fortællinger drejer sig om menneskelige relationer, om naturen, om de store følelser, om livet som det levedes i 1800-tallets Danmark – også hos bønderne, eller i den historiske fortælling om Marie Grubbe.

Blicher startede som lyriker, men bevægede sig senere over mod prosaen. Han var forud for sin tid med sine mere nuancerede fortællerstemmer og sine fine psykologiske karakterskildringer i de mange noveller, som den dag i dag kan læses for sin indsigt.

Blicher var en digter, som talte til flere end bedsteborgerne, og han skrev endda også nogle af sine historier på dialekt. Snup en fortælling til blæsevejr og gæs på træk og oplev en vaskeægte klassiker!

Blicher på film
I 90'erne blev "hosekræmmeren" faktisk filmatiseret under titlen: "Cecilia". Du kan finde den hér, og endnu tidligere, i 70'erne, kom En jysk røverhistorie også som film.

Steen Steensen Blicher (f. 1782): En landsbydegns dagbog (Ved Ida Jessen)
  • Bog

En landsbydegns dagbog (Ved Ida Jessen)

Novelle. I dagbogsform fortælles om social opstigning og fald i et jysk landsbysamfund i 1700-tallets Danmark
Bog
  • Bog

De tre Helligaftener : en jysk røverhistorie

Bog
  • Bog

Hosekræmmeren og andre noveller (Ved Erik C. Lindgren)

Bog
Steen Steensen Blicher (f. 1782): Trækfuglene : Naturconcert (Ill. Johannes Larsen)
  • Bog

Trækfuglene : Naturconcert (Ill. Johannes Larsen)

Digte om de danske årstiders skiften beskrevet gennem en jægers smukke betragtninger af trækfuglene med deres længsel og frihedstrang. Samtidig trækkes linjen til mennesker og deres forskellige vilkår
Bog
Steen Steensen Blicher (f. 1782): Blicher Blicher : brudstykker og hele noveller
  • Bog

Blicher Blicher : brudstykker og hele noveller

Bog
  • Bog

Blichers røverhistorier

En samling af forfatterens kulørte underholdning: skrøner og eventyr fra hele verden om røvere og banditter, listige kvinder og ædle adelsmænd, ridderborge, fangekældre og knivstikkeri, spøgelser, jordskælv og bortførelser
Bog
  • Bog

Sommerreise i Sverrig Aar 1836 og Svithiod

Blichers rejste fem uger i Sverige i 1836. Det kom der en rejsebeskrivelse og en digtsamling ud af. I rejsebeskrivelsen beretter han om alt, og man får et godt indtryk af hvordan det var at rejse på den tid. Med samtidige akvareller
Bog