Tag en tur til Amgash, Illinois

Den amerikanske forfatter Elizabeth Strout har skrevet to suveræne bøger om mennesker i udkanten af samundet.

I de to bøger ”Mit navn er Lucy Barton” og ”Alt er muligt” stifter vi bekendtskab med den lille provinsby Amgash i det amerikanske Midtvesten, hvor mange af indbyggerne går rundt med emotionel baggage. Der er begivenheder fra deres fortid, som stadig fylder, og hver især går de med et håb om forsoning.

I ”Mit navn er Lucy Barton” er vores hovedperson indlagt på et hospital i New York. Under indlæggelsen dukker Lucys mor op til trods for, at de ikke har haft nogen kontakt i de sidste 5 år. Deres anspændte forhold bringer minder frem fra Lucys opvækst i Amgash, som bl.a. bar præg af fattigdom og misbrug.

I ”Alt er muligt” vender Strout tilbage den lille provinsby, men denne gang i form af 9 fortællinger om forskellige indbyggere, heriblandt Lucy Barton. Denne anden bog er helt suveræn og binder hele Elizabeth Strouts univers sammen med stort overskud.

Under læsningen kom jeg ofte til at tænkte på Helle Helle, hvis temaer og skrivestil minder mig om Elizabeth Strout. Det er fortællinger om almindelige mennesker i udkanten af samfundet, som er skrevet med en imponerende sikker hånd, hvor hver eneste sætning betyder noget. Der er ikke noget overskydende fedt her. 

Om der kommer flere fortællinger om Amgash vides ikke, men jeg kan kun anbefale dig til at tage en litterær rejse til det amerikanske Midtvesten.

Foto: Colourbox
07.05.20