Spis med omtanke for miljø og klima

Her i januar har Hillerød Bibliotekerne fokus på FN's verdensmål 15: Livet på land. Og i denne uge præsenterer vi inspirerende bøger og gode råd om at spise med mere klimavenligt.

I Danmark udgør vores madforbrug cirka 20 % af danskernes samlede klimaaftryk. Både transport, emballage, tilberedning og især produktionen af vores mad sætter et aftryk på klimaet. Det giver derfor god mening at tænke på klimaet og tage bæredygtige valg, når madpakken skal smørres og aftensmaden planlægges.

Især mængden af animalske fødevarer, der indgår i vores kost, bør vi overveje og reducere, hvis vi vil tænke på klimaet. Madens klimaaftryk kan typisk reduceres med 20-30 % ved at reducere mængden af animalske fødevarer: kød, mælk, æg, fisk mm. og produkter lavet heraf, for eksempel leverpostej. Derfor er netop dét at spise mere plantebaseret og grønt, et vigtig trin, hvis ønsket er at skabe en hverdag med mere fokus på bæredygtighed.

Mindre madspild

Hvis vi ønsker at reducere det klimaaftryk, som vi sætter med vores madvaner, kan det også betale sig at kigge på omfanget af madspild. I Danmark bliver der hvert år smidt mere end 814.000 tons spiselig mad ud. Det meste madspild sker hjemme hos os selv, hvor især frugt og grønt havner i skraldespanden. Ved at smide mindre mad ud, tager vi et aktivt skridt imod at reducere vores klimaaftryk.

Tre gode råd til mere klimavenlig mad:

  • Spis mere grønt
  • Spis mindre kød
  • Undgå madspild.

At spise klimavenligt er sundt, og kan gøres på en både let og billig måde. På Hillerød bibliotek har vi fokus på FN’s verdensmål - og ved at spise mere klimavenligt er du med til at støtte op om flere verdensmål. I følgende bøger kan du blive inspireret til mere klimavenlig gæste- og hverdagsmad.