Sofies sommerferielæsning – Familie refleksioner og en tur under vandet

Henover sommeren kan du følge med i hvad bibliotekets medarbejdere glæder sig til at læse - eller allerede har læst - på ferien, hjemme i haven eller på stranden.

Sommerferielæsning er en interessant størrelse for mig. Den skal opfylde nogle bestemte kriterier, som ikke kun handler om genre, forfatter eller emne. Sommerferiebøger for mig skal nemlig også have den rette størrelse til kufferten, og der skal være forskellige stemninger i bøgerne, så jeg kan hoppe fra bog til bog alt efter destination, humør og vejr.

Jeg er allerede tyvstartet på bogen ”Mørkekammeret” af Camilla Hjørnholm Olsen, og jeg er allerede helt opslugt. Den er lille og nem at have med i tasken, men den er stadig proppet med stof til eftertanke.

”Mørkekammeret” er en roman om en familie fuld af fortielser, dobbeltheder og smertefulde erindringer. Bogen er inddelt i tre dele: Ophav, opvækst og ophør. Denne fine inddeling skaber forståelsen af hovedpersonens familie og egen opvækst. Netop mødet med erindringerne fra foregående generationer åbner for en spændende refleksion i relation til jegfortællerens egen opvækst.

Jeg er allerede meget betaget af skrivestilen, tempoet og stemningen i ”Mørkekammeret”. Hver gang jeg åbner bogen, ender jeg med at sidde længe og læse – præcis som en bog til sommerferien skal være.

Min anden bog til sommerferien er ”Og havet var vores himmel” af Patrick Ness. Den har længe stået og blinket til mig på hylderne i børnebiblioteket, og nu skal den med mig en tur til Bornholm.

Bogen er inspireret af fortællingen om Moby Dick men er vendt godt og grundigt på hovedet. I ”Og havet var vores himmel” befinder vi os under havets overflade, og vi følger hvalen Batseba, som lever og ånder for at jage. Det er en dyster fortælling om det onde, krig og om at dæmonisere andre. Bogen er illustreret af Rovina Cai, som med en meget smuk streg understreger stemningen, alvoren og dramaet i bogen. Bogen anbefales fra 12 år og op – og jeg vil også slå et slag for, at den kan bruges til oplæsning, da den kan igangsætte mange gode samtaler.

Det værste der kan ske er jo, at jeg løber tør for læsning i min ferie, så derfor har jeg også ”Den stjålne vej” af Anne-Cathrine Riebnitzsky med i min kuffert. Hun er en af mine ynglings forfattere, og jeg bliver altid dybt bevæget af hendes skildringer af mennesker. Jeg var meget glad for ”Smaragsliberen”, og derfor håber jeg meget, jeg får tid til at dykke ned i ”Den stjålne vej”, som skildrer tre skæbner under krigen i Afghanistan. Jeg er allerede tyvstartet på den, og jeg kan allerede mærke glæden ved at være omgivet af Anne-Cathrine Riebnitzskys beskrivelser, autenticitet, stemning og mulighed for refleksion.

Rigtig god sommerlæsning og læselyst til jer alle.

Foto: Hillerød Bibliotekerne
Foto: Hillerød Bibliotekerne