Sarahs sommerlæsning - nærværende menneskeskildringer og sansedigte

Henover sommeren kan du følge med i hvad bibliotekets medarbejdere glæder sig til at læse - eller allerede har læst - på ferien, hjemme i haven eller på stranden.

Den ideelle sommerferie tilbringes tæt på vand, på maven med en opslået bog foran mig. Sådan bliver det næppe med tre aktive børn, men man har jo lov at drømme.

Med på sommerferie i år kommer helt sikkert Knud Romers "Kort over paradis", som jeg har haft liggende længe. Den fortjener et længere læsestræk og er derfor perfekt til ferien. "Kort over paradis" er Romers første roman efter den fantastiske "Den der blinker er bange for døden" om opvæksten på Lolland.

Er der tryk på, og tiden til læsning begrænset, tyer jeg altid til novellesamlinger. Der er rigtig mange gode af slagsen, og særlig "Kort over Canada" af Dorthe Nors har jeg set frem til at læse. Nors skriver dejligt underspillet, til tider humoristisk og knivskarpt om identitet, længsel og relationer. 

For nylig læste jeg Amos Oz gribende storværk "En fortælling om kærlighed og mørke" og var så begejstret, at jeg nu vil læse mere af forfatterskabet. "Min Michael", som er Amos Oz debutroman fra 1968, skal derfor også med på ferie. Det, der appellerer til mig, når jeg læser Amos Oz bøger, er hans evne til at beskrive den politiske situation i Israel i tiden lige efter oprettelsen af staten - dvs. den "store" historie, samtidig med, at han skriver følsomt og nærværende om mennesker af kød og blod. Jeg bliver på samme tid klogere på det menneskelige og den historiske epoke, hvor handlingen udspiller sig.

Til efteråret fejrer biblioteket Martin Andersen Nexøs 150 års jubilæum, og derfor læser og genlæser jeg dele af forfatterskabet. Arrangementet indleder en række af hyggelige fordybelsesaftener som vi har døbt "Døde Forfatteres Klub". Jeg glæder mig til at komme dybere ind i et forfatterskab, som var definerende for romankunsten i Danmark i 1900-tallet.

Der sniger sig også to digtsamlinger ned i kufferten: Lone Hørslevs seneste digtsamling "Dagene er data" og Pia Tafdrups "Synet af lys", som er tredje bind i hendes digtkvintet. Hvert bind har en af de fem sanser som omdrejningspunkt. Jeg er nået til synssansen og den passer jo perfekt til den lyse årstid og de lange dage og nætter. 

Foto: Hillerød Bibliotekerne
Foto: Hillerød Bibliotekerne
Af Anonym (ikke efterprøvet)
05.07.19