Prisvindende roman om den mørke del af USA's historie

En rystende historie fra virkelighedens verden er inspirationen bag den fremragende roman, ”Drengene fra Nickel” af den amerikanske forfatter Colson Whitehead.

Colson Whitehead blev kendt i Danmark med ”Den underjordiske jernbane”, som han bl.a. vandt en Pulitzerpris for. Her behandlede han et af mørkeste kapitler i USA's historie, slaveriet og undertrykkelsen af den sorte befolkning. I ”Drengene fra Nickel” er vi rykket længere frem i historien, men omdrejningspunktet i bogen er stadig racisme.

Historien udspiller sig i 1960ernes raceopdelte Florida, hvor den unge Curtis Elwood efter hårdt arbejde skal til at starte på college. Curtis er en intelligent og ambitiøs ung mand, som bl.a. engagerer sig i borgerrettighedskampen. Men da han en dag får et lift fra en biltyv ender det med, at han bliver sendt til Nickel, en berygtet opdragelsesanstalt, som titlen hentyder til.

Udadtil er skolen en institution, som vil de indsatte deres bedste, men skinnet bedrager. Hverdagen for de sorte indsatte er et mareridt bestående af udspekuleret vold, psykisk terror, sult og tortur, som de sadistiske vagter står bag. Midt i den brutale hverdag møder Curtis drengen Turner, og der opstår et venskab mellem de to. Men slipper de levende igennem deres ophold på Nickel?

”Drengene fra Nickel” er gribende og ubehagelig på samme tid. Colson Whitehead skriver godt. Så godt, at man føler ubehaget på hver eneste side. Selvom om bogens begivenheder og personer er fiktion, så er den i høj grad en realistisk historie. Nickel er den fiktive version af Arthur G. Dozier School for Boys, som var en opdragelsesanstalt i staten Florida fra 1900 til 2011. I 2012 fandt arkæologiske undersøgelser en menneskegravplads på skolen med 55 personer. Skolen registrerede gennem sine 111 år over 100 dødsfald, og i de efterfølgende år blev flere grave fundet på skolens grund.

Forfatteren Colson Whitehead
Foto: Politikkens Forlag
27.01.21