Pia anbefaler: Stærk film om Marie Curie

23.05.22
Året i år 2022 er dedikeret til videnskaben og videnskabens betydning.

Her på biblioteket har vi selvfølgelig også fokus på dette område og de personer, der med deres genialitet, nysgerrighed, ihærdighed og mod har opfundet og opdaget noget, der har været med til at forandre vores verden. I voksenudlånet har vi i øjeblikket en udstilling af bøger, hvor du har mulighed for at lære nogle af disse mennesker at kende.

Det var i den forbindelse at jeg fik øje på DVD’en Radioactive (fra 2019) med Rosamund Pike i hovedrollen som den polskfødte franske kemiker og fysiker Marie Curie (født i 1867 og død i 1934)

Heldigvis fandt jeg ud af, at denne film også kan ses på Filmstriben, da jeg ikke har en DVD-afspiller.

Marie Curie levede i en tid, der bestemt ikke tilgodeså kvinder med en brændende passion for fysik og kemi. Som 24-årig begynder hun at læse fysik og matematik på Sorbonne i Paris, men det er først da hun møder hendes mand Pierre, at hun får mulighed for at vise verden hendes teorier. Han er på dette tidspunkt allerede en internationalt kendt fysiker. Marie begynder at forske i radioaktivitet og opdager hele to grundstoffer i den forbindelse.

Hun blev Sorbonnes første kvindelige underviser og første kvindelige professor. Hun var også den første kvinde der modtog en Nobelpris, samt den første der modtog prisen mere end én gang. Under første verdenskrig etablerer hun en flåde med mobilt røntgenudstyr, der var med til at redde mange franskmænd.

I filmen følger vi Marie Curie og hendes passion for hendes arbejde. Vi ser hendes kamp, som kvinde, for at blive anerkendt for sit arbejde. Selvom hun levede for over 100 år siden, kunne jeg ikke lade være med at sammenligne nogle af de problematikker hun stod i med dem, som mange også står i i dag.

Marie Curie var, og ja er stadig, en af videnskabens største pionerer og filmen er helt klart værd at se. Hendes liv og virke er ydermere beskrevet og genfortalt i forskellige bøger, både for børn og voksne. 

Om Filmstriben

Filmstriben er bibliotekernes filmstreamingtjeneste. Den indeholder et væld at spændende spillefilm, kortfilm, serie og børnefilm. Du har adgang til den med dit bibliotekslogin gennem din bopælskomune.

Læs mere om Filmstriben på bibliotekets hjemmeside.

Materialer