Ordet er Løs 2021: Sitrende og sikker debut

Anna Rieders digtsamling Hindebæger, er knap et år gammel. Den er hendes debut – ikke bare som digter, men som forfatter. Ikke desto mindre har den vakt en hel del opmærksomhed, fordi den er utroligt smuk, på samme tid sårbar og stærk.

I det omfang et digt foregår et sted eller har en handling, foregår Hindebæger på en psykiatrisk afdeling, hvor digterjeget er indlagt. Teksten består af betragtninger af hverdagen og naturen, som hver især virker konkrete og benævnende, men som i deres løsrevethed nærmest svæver. Ord drypper ned over siderne og danner en fragmenteret verden af genstande, bevægelser, lys og ord, på en måde, så det virker, som om sproget bruges i et forsøg på at genskabe en verden, der er faldet fra hinanden.

Psykiatrisk afdeling og sygdom til trods, er der ingen rasen mod systemet eller over sygdommens tag i digterjeget. Det handler ikke om grusomme behandlinger eller uoverstigelig smerte, men om hverdagshandlinger, små skridt i en usikker, stille verden, om omsorg fra familie, om uro. For selvfølgelig er der noget, der gør ondt – nogle gange står det der næsten direkte, andre gange findes der en smerte i den lidt forsigtige, sprøde lyd af ord på siden, og det er her sårbarhed og styrke blander sig umanérligt fint. Som læser bliver man stille opslugt af sproget og dets nerve, en sitrende uro og en usvigeligt stilsikker ro.

Du kan opleve Anna Rieder i samtale med Signe Gjessing til Ordet er Løs 2. oktober 2021.

Forfatter Anna Rieder
Fotograf: Charlie Hanghøj
17.08.21