Nanna Bresson med forsidenaf bogen Tone

Nanna holder af den gode Tone

18.10.19
Jeg kan lige så godt tilstå, at jeg havde glemt, at jeg havde lovet at skrive om en god bog til hjemmesiden. Min mor læste højt for mig om Tone, da jeg var barn. Siden da er Tone ofte kommet skridende ind i mit liv, og det gjorde Tone også nu, netop som jeg havde brug for hende, for som Suzanne Brøgger skriver i sit epos om Tone: ”Mens søsteren Guri kom glidende, kom Tone skridende.”

Suzanne Brøgger skrev allerede i 80’erne den vidunderlige fortælling om Tone. Tone Bonnén var en farverig personlighed, der havde hatteforretning og systue på Nikolaj Plads. Senere blev hun kostumechef på DR.

Som voksen lånte jeg bogen om Tone af min mor og måtte melde tilbage, at Tone havde flyttet adresse permanent. Hun var flyttet ind hos mig. Jeg kan nemlig slet ikke undvære at læse om Tone af og til. Tone nød livet i fulde drag med fest og farver og i store skrud. Hun rummede alle fra drankeren til direktøren og havde en usædvanlig tro på mennesker. Mændene kom og gik i hendes liv, og på en eller anden måde var Tone vel også ensom i sit liv, et sårbart menneske, der ikke fik al den kærlighed tilbage, som hun gav. Fortællingen om Tones liv er rørende og humoristisk og tankevækkende og bevæger mig til stadighed. Det er få mennesker, der er så ægte og hjertevarme, som Tone tilsyneladende var. Selv da Tone blev syg af kræft tænkte hun på andre: ”Og da de fjernede brystet, blev hun bare ved med at gi’ med det manglende bryst, som aldrig måtte skjules, fordi det åbenbart skulle trøste mennesker med fejl og forsone dem med deres mangler …”

Poul Borum skrev: ”Et mirakel af en bog.” Bogen føles også for mig som et lille mirakel, min egen lille oase eller et pausekomma på dage, hvor jeg trænger til at blive mindet om det gode i mennesker. I dag kom Tone så skridende ind og gjorde mig opmærksom på, at det var tid til at dele miraklet med jer. Sproget og rytmen i versene er fremragende og egner sig også godt til oplæsning.

Lån bogen på biblioteket og kom gerne og tag en snak med mig om din læseoplevelse.