Ulla ved udstilling om mindre ulighed

Mindre ulighed er månedens verdensmål

Af Anonym (ikke efterprøvet)
31.08.22
Ulighed er et globalt problem, der dækker over alt fra ulige økonomiske muligheder til diskrimination på grund af køn, etnicitet, handicap, religion eller alder. Og når skønlitterære forfattere griber fat i dette tema, bliver resultatet ofte sønderknusende skæbnefortællinger, som kan give en en dyb og følelsesmæssig forståelse af ulighedens konsekvenser.

Nogle gange kan det være svært at tage sig sammen til at gå i gang med en tung bog. Ikke nødvendigvis en fysisk tung bog, men en bog, der er tungsindig og tager fat i livets svære sider; for eksempel ulighed.

Verdensmål 10 handler om at reducere ulighed i og mellem lande. Det er veldokumenteret, at indkomstuligheden er stigende. De rigeste 10 procent tjener op til 40 procent af den samlede globale indkomst. De fattigste 10 procent tjener kun mellem 2 og 7 procent af den samlede globale indkomst. I udviklingslandene er uligheden vokset med 11 procent, hvis vi tager hensyn til befolkningstilvæksten. Kilde: https://www.verdensmaalene.dk/maal/10

Men ulighed handler om mere end tal og økonomi. For at forstå uligheden, må vi også forholde os til emner som sociale skel i samfundet, migration, repræsentation og diskrimination på grund af blandt andet køn, etnicitet, handicap, religion eller alder. 

Med dette i tankerne har vi samlet en masse anbefalinger længere nede på siden, ligesom der lige nu også er en ny udstilling foran receptionen på Hillerød Bibliotek. I vores udstillinger af Månedens Verdensmål er værkerne hovedsageligt faglitterære, men denne gang har vi snuppet en hel del fra de skønlitterere reoler. 

Ulighed, uretfærdighed og sorgfulde beretninger kan nemlig være utroligt effektfulde og stærke i netop skønlitteraturen. Uligheden kobles til et menneske, som vi følger, hepper på eller i hvert fald bare prøver at forstå side efter side. Og det kan virkelig gøre meget for indsigt i og følelsesmæssig forståelse af uligheden. 

Så selvom en tung bog måske kan virke uoverskuelig, synes vi altså, at det er det hele værd, når en bog virkelig kommer ind under huden, udvider vores horisont og gør os klogere! 

Se vores anbefalinger af både faglitteratur og skønlitteratur om ulighed her: 

Materialer