Læsekompasset: Find din næste yndlingsbog

​​​​​​​Synes du, det er svært at finde bøger, der minder om dine yndlingsbøger? Kæmper du med at briste boblen og finde inspiration andre steder, end du plejer? Læsekompasset er svaret på alle dine kvaler.

Læsekompasset er en hjemmeside, der hjælper dig med at finde lige den bog, du har lyst til at læse. Du kan prøve det via dette link: www.laesekompas.dk

Der er mange måder at anvende Læsekompasset på. Du kan starte med at lede efter din næste læseoplevelse i de inspirationsbånd, der ligger på forsiden. Når en bog ser interessant ud, trykker du blot på ”Minder om”-knappen, og så foreslår hjemmesiden en række titler, der minder om bogen. Derefter kan du trykke ”Minder om” på en ny bog, og sådan kan du blive ved hele dagen.

Hvordan fungerer det?

Læsekompasset fungerer grundlæggende som Netflix. En lang række bibliotekarer, lektører og superlæsere har mikrotagget tusindvis af bøger, så hver enkelt bog har fået en masse beskrivende metadata. Fx har bogen ”Oplyst” af Tara Westover fået følgende mikrotags: Inspirerende, gribende, skæbnesvanger, forældre-barn-forholdet, familien, identitet, overlevelse, bjerge.

Læsekompasset har en algoritme, der er i stand til at sammenligne bøger, så man kan se, hvilke bøger, der har fået sammenlignelige mikrotags. Det fungerer rigtig godt. Under artiklen kan du se, hvilke bøger Læsekompasset synes "minder om" Oplyst!

Hvem kan bruge det?

Alle kan bruge Læsekompasset. Alle læsere i Danmark kan frit bruge Læsekompasset, og hvis din kommune ligefrem abonnerer på Læsekompasset (og det gør Hillerød), får du en række ekstra muligheder. Du kan fx bestille bøger til afhentning på dit lokale bibliotek, og du kan lave dine egne lister.

Andre gode søgetips

Der er mange smarte funktioner på Læsekompasset, og det kan betale sig at bruge en halv time på at lege med det. Du kan fx søge direkte på titler, du kender. Læsekompasset vil så foreslå bøger, der minder om.

Du kan også selv sammensætte en søgning ved at skrive direkte i søgefeltet. Du kan også skærpe din søgning ved at vælge beskrivende søgeord fra listerne: Stemning, Tempo, Længde, Univers, Fortællerstemme, Sprog, Skrivestil og Handlingens tid.

Få hjælp

Du er altid velkommen til at komme ned på biblioteket eller ringe herned for at få en introduktion til Læsekompasset.

God fornøjelse!

Materialer