Kvinde kend din historie – spejl dig i fortiden

ORDET ER LØS: Et vigtigt, velresearchet og ikke mindst utroligt velfortalt bidrag til at forstå vores nutid og den fortid, vi er formet af.

"Historien er levet af både mænd og kvinder, men kvinder er oversete i historiebøgerne, og skal vi opnå ligestilling i vores tanker og handlinger, har vi alle brug for en større bevidsthed om kvinders liv."

Sådan indleder Gry Jexen bogen Kvinde kend din historie – spejl dig i fortiden. I værket portrætterer hun 50 kvinder, der har levet i Danmark i løbet af de sidste 500 år. Det er korte, velfortalte og medrivende historier om store bedrifter, der har været med til at give kvinder nye rettigheder og muligheder. Bedrifter, der for alvor har skabt forandringer i tilsyneladende urokkelige samfundsstrukturer, hvor kønnene langt fra var ligestillede.

Vi møder for eksempel Nathalie Zahle, der i midten af 1800-tallet lavede en plan for en pigeskole med visionære pædagogiske idéer – og var frontkvinde i kampen for at normalisere pigers adgang til skole og uddannelse. Og senere Bodil Begtrup, der var med til at udarbejde FN’s menneskerettighedserklæring i 1948. Hun sørgede blandt andet for, at formuleringen equal rights for men blev ændret til equal rights for men and women.

Gry Jexen har også inkluderet kvinder, der i deres eget liv forsøgte at bryde med tidens konventioner - men tabte kampen. Eksempelvis Mary Willumsen, der i begyndelsen af 1900-tallet fotograferede sine mere eller mindre afklædte veninder på badeanstalten Helgoland. Fotografierne solgte hun som postkort til byens kiosker, der så solgte dem videre. Dog skete dette under bordet på grund af tidens stramme sexmoral og myndighedernes opmærksomhed på såkaldt usædelig opførsel – hvilket fotografier med halvnøgne kvinder faldt ind under. I 1920 blev hun da også sigtet af sædelighedspolitiet, og det førte til afslutningen på Willumsens karriere som fotograf. 

Endelig er der også blevet plads til de kvinder, der ikke gik mod strømmen, men tværtimod levede et typisk kvindeliv. For eksempel kan du læse om Marie Christensdatter, bondekone i starten af 1800-tallet, eller Lis Christiansen, hjemmegående husmor i 1950’erne og 60’erne. Lis Christiansen var i øvrigt Gry Jexens egen mormor, hvilket ifølge Jexen illustrerer, at alle er en del af historien. Også dig og dine familiemedlemmer.

Afvekslingen mellem de store bedrifter og hverdagsfortællingerne er en meget fin måde at give mange flere kvinder en stemme. Det giver en bred forståelse af kvinders liv gennem de sidste 500 år, ligesom det også understreger, hvor hård en kamp det har været for de kvinder, der rent faktisk lykkedes med at forandre deres egne – og hele kvindekønnets – muligheder i samfundet.

Bogen er meget let at læse med de mange miniportrætter, der er inddelt under temaerne: uddannelse, arbejde, ægteskab & parforhold, seksualitet & køn, at få børn, magt & politik, økonomi & iværksætteri, sport samt kunst & litteratur. Inden for hvert tema har Jexen valgt fem til seks kvinder, hvis fortællinger hun præsenterer i kronologisk rækkefølge.

Det er et overskueligt opslagsværk, hvor Jexen hele tiden har blikket rettet mod de gode fortællinger. Hun drukner ikke læseren i for mange detaljer, årstal og datoer. Den personlige historie er prioriteret, og det fungerer. Efter hvert miniportræt sad jeg tilbage med en nysgerrighed, der var blevet pirret. Lidt klogere end før, men også med et behov for at vide mere. Om kvinden, den historiske kontekst og temaet. Dermed tænker jeg, at Kvinde kend din historie – spejl dig i fortiden har gjort præcis dét, den skulle.

Ordet er Løs 2022

Oplev Gry Jexen til årets litteraturfestival.

Læs mere og se det fulde program på hilbib.dk/ordeterlos 

Gry Jexen
Foto: Martin Hansen, Gyldendal Medie, 2021
Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.09.22