Kappeklædte kvinder ingen adgang!

Måske ser du tegneserier som noget, der har med Anders And eller superhelte at gøre, og føler måske derfor, at det ikke er noget for dig. Tro om igen!

For måske har du også læst et par gode anmeldelser af tegneserier, eller graphic novels, i nogle af de landsdækkende aviser, og måske virker tanken om en historie fortalt gennem samspil mellem ord og billeder, alligevel ikke så fremmed og... pjattet? Måske tør du endda vove dig ud i en ny læseoplevelse? Eller måske elsker du faktisk allerede tegneserier, og ved at det er en helt unik og fantastisk fortælleform, en enestående måde at opleve en historie på. Om det er det ene, eller det andet; læs med her! 

I sine tidlige år blev tegneserier anset som ulødige og kulørte, ja, endda direkte skadelige for ungdommen! Fy for den! Tegneserien har kæmpet med sit dårlige ry i årevis, men er (heldigvis!) stødt og roligt begyndt at blive anerkendt mere bredt som den fantastiske fortælleform den er.

Kvinder har altid haft en plads i tegneserien, og den er blevet mere og mere fremtrædende. Ofte er det de fantastiske superheltinder, der fremhæves som tegneseriemediets seje kvinder – og ganske velfortjent! Men i denne omgang må de kappeklædte femme fatales vie pladsen for nogle mindst lige så seje tegnede kvinder. Her får du mit bud på en stak fremragende, smukke, usædvanlige og meget forskellige fortællinger om kvinder – fortalt sekventielt i ord og billeder.

Listen er bestemt ikke udtømmende, men byder på lidt af hvert. Med Y, the last man kan du f.eks. opleve en ikke så fjern fremtid, hvor en mystisk virus har udraderet alle væsener af hankøn, på nær én enkelt mand, der nu holder nøglen til artens overlevelse i en verden befolket af kvinder. Og den skønne Broderier giver dig et unikt indblik i iranske kvinders hverdag og indre liv på en satirisk og ofte hylende morsom måde.

Historien om en mor fortæller med Peter Madsens stemningsfyldte illustrationer H.C. Andersens rørende historie, om en mor der trodser døden for at bringe sin lille søn hjem. I Habibi får du den nok mest gribende, betagende og stort anlagte fortælling, jeg længe har oplevet, med historien om slavepigen Dodola, der tager den forældreløse dreng, Zam, til sig i hendes lange kamp for frihed, alt sammen smukt vævet ind i islamiske fortællinger og arabiske myter.

Er du til et godt royalt drama, er der hele to af slagsen på listen, Daisy – en prinsesse i Danmark om vores egen dronning, og den fremragende I morgen bliver bedre, fortællingen om den unge Caroline Mathilde og hendes forhold til Christian d. 7. og hans livlæge Struense, smukt og detaljeret illustreret og levende fortalt.

Er du mere til krimi eller spænding, kan du kaste dig over Frank Millers mørke crime noir Sin City - en dødbringende dame (som egentlig er en 2'er i serien, men sagtens kan læses uafhængigt), eller Ed Brubakers dystre og mystiske Fatale, som er en spændende cocktail af farlige kvinder, krimi og gys. 

Uanset om du allerede elsker tegneserier, eller om du er på jagt efter en ny og anderledes læseoplevelse, ønsker jeg dig den bedste læselyst!