Kan man skrive Alzheimer ud af kroppen?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.03.16
Forfatteren Stefan Merrill Block gør forsøget i sin debutroman fra 2010, som bygger på hans egen historie. Resultatet er en læseoplevelse af de helt særlige. Han formår at skildre en ung mands søgen efter identitet samtidig med, at han afdækker en arvelig form for Alzheimers sygdom, der hviler som en forbandelse over familien.

Romanen er spændende som en kriminalroman med to sideløbende handlingsspor. Et hvor vi følger den 17-årige Seths optrevling af den arvelige Alzheimers sygdom hans mor lider af og et spor, hvor vi følger en gammel, ensom mand - Abel - og hører om hans fortid. Langsomt kædes de to spor sammen. Den unge fortæller sætter sig undervejs grundigt ind i sygdommen og dens genetik. 

Meget rørende er de episoder, hvor moderens sygdom bliver tydelig for Seth og faderen. De små adfærdsændringer og mærkelige indfald beskrives fra de pårørendes synsvinkel med stor kærlighed.

Seth er en klassisk nørd, og det falder ham naturligt at lukke sig inde med neurologiske hovedværker om Alzheimers sygdom, og han begynder tilmed at bruge al sin tid på at dykke ned i moderens mystiske familieforhold. Alt det moderen aldrig har fortalt om, og nu pga. sygdommen er ude af stand til at fortælle, finder han ud af på egen hånd.

I bogen sker der det, at jo mere karaktererne glemmer sig selv, jo mere bliver de sig selv. Når hukommelsen angribes er det ikke længere muligt at bestemme over det, der er fortrængt. Og når det fortrængte ikke længere er styrende bliver mennesket friere og mere sig selv.

"En fortælling om at glemme" er en  tankevækkende historie om den afmagt og fortvivelse, der følger med Alzheimers sygdom. Romanen er alvorlig, men rummer samtidig en livsbekræftende indsigt, som man også finder i romaner som fx Jonathan Safran Foers ’Ekstremt højt og utroligt tæt på’ eller Dave Eggers "Et hjertegribende værk af overvældende genialitet".

Det er en utroligt velskrevet roman - en meget vellykket syntese af skønlitteratur og videnskabsformidling. Det er en historie om slægtskab, kærlighed, skæbne og livsvalg, som henvender sig til en bred læserskare.

Materialer