Kærlighed og kulturkamp

ORDET ER LØS: Stine Askov er aktuel med den medrivende roman Nøjsomheden, der fortæller om mødet mellem Mona fra ghettoen og Nikolaj fra litteraturvidenskab.

Mona anbefaler bøger på post-its og kæmper med at løsrive sig fra sit ophav, og hendes døende Moster Tut, Godmother i ghettoen og styrepinden i Monas liv, støtter hende med kærlige men hårde nøk. Og så er der jo Nikolaj, den stammende overklassedreng, der dumper ned midt i det hele og vender fuldstændig op og ned på Monas tilværelse. Det er de helt store modsætningers frontale sammenstød i denne kærlighedshistorie.

De skæve og stille eksistenser får taletiden i Nøjsomheden, hvilket er befriende og solidarisk i en tid, hvor perfekthedskulturen har det med at råbe op og tage ordet.

Mit eget forsøg på at koge denne anbefaling ned til en post –it, lyder derfor sådan: 

En perle af roman, hvor kærligheden vinder på de fleste barometre; både kærligheden mellem mennesker, til livet og ikke mindst til litteraturen!

Nyd den så længe den varer. Den er svær at læse langsomt og når man er færdig, savner man dem ærligt talt en lille smule, Mona, Tut og Nikolaj!

Skrevet af Julie Rosendahl Jensen.

Ordet er Løs 2022

Oplev Stine Askov til årets litteraturfestival.

Læs mere og se det fulde program på hilbib.dk/ordeterlos 

Foto: Linda Hansen, 2022. Gyldendal.
19.09.22