Julie anbefaler: Rejs med til en anden verden med Dungeons & Dragons

Har du endnu ikke prøvet det klassiske rollespil, får du her Julies bud på hvorfor du ikke skal holde dig tilbage.

Dungeons & Dragons (D&D) har de sidste fem til seks år fået en fornyet popularitet. Det er blandt andet på grund af den næste version af D&D, den femte version. Den version har gjort spillet og dets regler nemmere at forstå, og det har gjort det nemt som ny spiller at hoppe ind i og fået ”gamle” spillere til at forelske sig i D&D igen.

En anden grund til D&D’s popularitet er Netflix-serien Stranger Things. Serien var med til at bringe alt godt fra 80’erne frem igen heriblandt D&D, som også har et startsæt, der tager udgangspunkt i Stranger Things. Den tredje grund til den massive popularitet er, at folk, der spiller, er begyndt at streame eller podcaste deres spil med grupper som fx Critical Role, Not Another D&D Podcast, The Adventure Zone osv.

Jeg har selv fået vækket min interesse for bordrollespil igen. Jeg stiftede selv bekendtskab med bordrollespil, da jeg var en 10-11 år, men det blev kun en ganske kort fornøjelse. I gymnasiet prøvede jeg kortvarigt kræfter med et andet bordrollespilssystem. På et tidspunkt begyndte nogle af mine venner at spille og efter et par år hoppede jeg med ind i deres eventyr. Det er snart 3 år siden, og jeg har elsket hvert øjeblik af det. Jeg har endda siden da påtaget mig rollen som spilmester og styrer en del mindre kampagner.

Hvorfor spille D&D?

Hvad der for alvor fik mig til at spille var bl.a. øjeblikke som dette:

”Du er den sidste, der stadig er på benene. Alle dine kammerater er faldet, og der er nu kun dig og den røde drage tilbage. Det er din tur, hvad vil du gøre?”, fortæller spilmesteren.

Alle spillerne rundet om bordet kigger hen på krigeren, som siger: ”Jeg angriber med mit sværd”.

Krigeren tager sin 20 siders terning og ruller den. Alle om bordet sidder i nervepirrende spænding, mens lyden af terningen, der ruller hen over bordet nærmest overdøver alt. Terningen ligger endelig stille, og den landede på 20. Med ét bryder glædesudbruddene ud fra de andre spillere rundt om bordet.

Spilmesteren spørger: ”Hvor meget rammer du med?”

”Rammer 25?” siger krigeren med et selvsikkert smil på læben.

Spilmesteren svarer: ”Ja, hvor meget skade giver du?”

Krigeren finder et hav af tegninger frem og ruller dem. Krigeren sidder og mumler til sig selv, mens han tæller skaden sammen ”…18 …25 …32, jeg giver 32 skade, som så bliver doblet op til 64 skade,” udbryder krigeren begejstret.

Spilmesteren kigger over sin skærm på sine spillere med et hævet øjenbryn og lægger dernæst sit ansigt i alvorlige folder og fortæller: ”Du er den sidste, der er tilbage. Alle dine kammerater er faldet, det er nu kun dig og dragen.” Du kigger på dragen klar til dit næste angreb, da du ser det … en af dine kammerater har formået i et angreb at hakke nogle af dragens skæl væk omkring halsen. Du kan se at med et præcist sving, vil du kunne slå dragen ud. 

Spilmesteren tager en dyb indånding og kigger krigeren direkte i øjnene, og så fortsætter spilmesteren. ”Du strammer grebet om dit sværd, og så sætter du i løb mod dragen. Den prøver at parre dit angreb med sin syleskarpe klo, men du dykker under den og fortsætter mod dit mål. Med et kraftfuldt og velplaceret angreb formår du at stikke dit sværd hele vejen ind i dens hals. Du kan høre disse gurglende lyde komme fra dragen inden den falder død om på ryggen.”

Hele bordet bryder ud i jubel, mens spilmesteren vælter den lille plasticdrage på den ternede måtte.

Vil du med?

Hvis du også bliver grebet af sådanne øjeblikke i bordrollespil som D&D, så har vi på Hillerød Bibliotek noget for dig. Nu kan du nemlig låne Dungeons & Dragons: begyndersæt, som er et godt sted at starte. Du vil gerne lære at spille D&D, prøve at være spilmester, eller du vil måske gerne præsentere dine venner eller dit barn til D&D. Med dette begyndersæt kan du spille kampagnen ”Phandelvers forsvundne miner”. Kampagnen vil tage dig og dine venner med på et eventyr fra level 1 til 5 i Phandelvers forsvundne miner med fem allerede udfyldte karakterark klar til brug og et sæt terninger.

Jeg kan varmt anbefale at prøve dette begyndersæt til D&D.