Bibliotekets studiebibliotekar Julie guider dig til god eksamenslæsning og uundværlige podcasts.

Julie anbefaler: Litterære podcast

8 fede podcast, der giver god adspredelse i den grå vinter.

Jeg tror ikke, at det kommer som nogen hemmelighed, at vi alle efterhånden savner det normale. En hverdag, hvor vi kan komme på biblioteket og få en god anbefaling, gå til læsekredsmøder eller fælleslæsning og tage til litterære arrangementer på biblioteket. Jeg vil da i hvert fald ikke lægge skjul på, at det gør jeg. 

Derfor har jeg været rundt på internettet og set, om jeg kunne finde steder, der kan give mig de samme litterære oplevelser, som når jeg kommer på Hillerød Bibliotek.

Phoebe Reads a Mystery

Podcast, hvor Phoebe Judge læser forskellige mysterie-romaner op. Hver episode svarer til et kapitel i den bog, hun er i gang med at læse op fra. I den første sæson læser hun Agatha Christies ”The Mysterious Affair at Styles”. Hver sæson læser hun op af en ny bog, og podcasten er lige nu på 11. sæson. Du vil kunne høre bøger fra bl.a. forfattere som Arthur Conan Doyle, Wilkie Collins, Anna Katharine Green og mange flere. Hvis du ikke føler, du har nok tid til at læse, men tid nok til at lytte eller bare trænger til et pusterum i en ensformig hverdag, så er denne podcast sikkert noget for dig.

Lyt til Phoebe Reads a Mystery her.

Sci-fi-snak

Jeg er ikke selv den store sci-fi-læser, men kunne godt tænke mig at komme i gang med denne genre. Scifisnak gør os klogere på sci-fi genren. Scifisnak er en podcast, hvor der snakkes om det nyeste inden for sci-fi-genren. Det gælder både film, tv-serier og litteratur, og så snakkes der om den sci-fi-bog, der er læst i denne måned. Podcastens værter er Anders Høeg Nissen og Jens Hjerrild Poder, som også er kendt fra Harddisken på P1. Hvis du er interesseret i sci-fi-litteratur og ikke kender til Scifisnak eller bare gerne vil blive klogere på genren, så er det om at komme i gang med at lytte til den her podcast.

Lyt til Sci-fi-snak lige her.

Oh No! Lit Class

Jeg synes tit, at det med klassikere kan blive ret kompliceret. At lytte til podcasten Oh No! Lit Class er en superhumoristisk måde at blive klogere på klassisk litteratur. Oh No! Lit Class er en podcast med to værter, der har læst en bachelor i engelsk, og de har måttet læse mange klassikere i den forbindelse. Der kommer en ny episode hver anden uge, hvor de hver gang tager forskellige litterære klassikere op. Oh No! Lit Class er med til at give et nyt perspektiv, hvilket medfører både humoristiske fakta om og genfortælling af klassikere. Hvis du gerne vil blive klogere på litterære klassikere eller bare underholdes, så er denne podcast noget for dig.

Lyt til Oh No! Lit class lige her

Gutkind

Hvis du har lyst til en helt ny og spændende podcast om litteratur, kan jeg anbefale den nye podcast Gutkind bogcast. Forlaget Gutkind blev grundlagt sidste år, hvor de udgav deres første bog bestselleren ”Meter i sekundet” af Stine Pilgaard. I forbindelse med Gutkinds etårs fødselsdag lancerede de Gutkind bogcast med værterne Ida Rud og Rasmus Meldgaard Harboe, som er kendt fra podcasten ”Ida og Rasmus elsker bøger”. Hvis du gerne vil følge med i, hvad der sker på Gutkind, høre nyt fra forfattere m.m., synes jeg, du skal lytte til Gutkind bogcast.

Lyt til Gutkind podcast lige her.

Supersnak

Supersnak er en podcast, hvor der snakkes om superhelte. Både dem, som vi alle kender og de obskure, der kun optræder i et enkelt nummer tilbage i 1970’erne. Podcastens værter er Kim Helt (Kim Schou) og Marvel-Morten (Morten Søndergård), som hver anden uge kommer med en nye episode. Det at høre Supersnak for første gang førte mig tilbage til den glæde, som jeg nok lidt havde glemt, da jeg for 15 år siden læste min første superhelte-tegneserie.  Hvis du er vild med superhelte og den populærkultur, der er blomstret op i det sidste årti, så har du helt klart lyst til at lytte til Supersnak.

Lyt til Supersnak lige her.

The Daily Prophcast

Jeg tror snart, det er 10 år siden, jeg sidst har læst Harry Potter-serien. Savner du også magien ved at læse Harry Potter, så er det måske tid til at genlæse den. Hvorfor ikke gøre det sammen med podcasten The Daily Prophcast? The Daily Prophcast er en podcast, hvor to barndomsveninder bl.a. genlæser Harry Potter-serien, sammenligner bøger og film og generelt snakker om Harry Potter-universet og dets mytologi. Hvis du er lige så vild med Harry Potter-universet, som jeg er, hvorfor så ikke give The Daily Prophcast en chance.

Lyt til The Daily Prophcast lige her.

Skønlitteratur på P1

Denn podcast overraskede mig meget. Jeg ved ikke hvorfor, men af en eller anden grund havde jeg en forventning om, at denne podcast ikke ville fange mig. Der tog jeg gruelig fejl. Denne podcast giver mig for det første lyst til at læse bøger, som jeg ellers aldrig ville have taget ned fra hylden. For det andet elsker jeg at blive klogere på forskellige emner, der hænger sammen med den litteratur, der diskuteres i hver episode. For det tredje giver denne podcast mig nogle af de samme følelser, som når jeg sidder med mine kollegaer rundt om bordene i frokoststuen og taler om litteratur, eller når jeg taler med bibliotekets gæster om litteratur. I denne tid med hjemmearbejde savner jeg netop det umådelig meget. Jeg kan helt klart anbefale denne podcast, hvis du ligesom mig en gang imellem savner den litterære samtale i dit liv.

Lyt til Skønlitteratur på P1 lige her.

Sentimental Garbage

Hvis du er læser af chick-lit, der ofte stemples som ikke rigtig litteratur, er træt af denne stempling og trænger til at høre nogen tage en seriøs snak om genren, så har jeg en podcast til dig, nemlig Sentimental Garbage. Sentimental Garbage er en podcast med forfatter og journalist Caroline O’Donoghue, der i hver episode diskuterer en chick-lit-bog med en gæst, som altid er en kvinde, enten forfatter, fan eller kulturkritiker. Hvis du er vild med chick-lit og er enig med Caroline O’Donoghue i, at der gemmer sig nogle store kvindelige forfattere bag genren chick-lit, så er Sentimental Garbage noget for dig.

Lyt til Sentimental Garbage lige her.