Bibliotekar Jakob Poulsen i bibliotekshaven

Jakobs sommerlæsning

17.06.22
På togt til vikingetiden.

Min sommerlæsning er inspireret af et besøg på Nationalmuseets aktuelle vikingeudstilling ”På togt”. Udstillingen gav mig lyst til at fordybe mig i den nordiske mytologi og vikingernes verdensopfattelse, som er filosofisk og psykologisk interessant. Jeg har valgt et par bøger, som kan gøre hængekøjen til et langskib ladet med tankevækkende læseoplevelser.

Prisbelønnet roman

Anne-Marie Vedsø Olesen vandt i juni 2022 DR Romanprisen for sin første bog i trilogien ”Vølvens vej: Snehild”. Handlingen foregår i den sene jernalder et sted på Sjælland. Snehild er en ung kvinde, der har synske evner og kan krydse verdener, hvor hun aser og jætter bor. I hendes hjemstavn ser dog Snehilds evner som en trussel… "Vølvens vej" blander historie, mytologi og hverdagsrealisme og krydret med intriger, jalousi og kærlighed.

Myten genfortalt

Villy Sørensen genfortolker den nordiske mytologi i sin korte og letlæste roman ”Ragnarok”. De nordiske guder, aserne, sørger for at holde verdensaltet i balance ved at bekæmpe de uregerlige jætter for dermed at undgå verdens undergang, Ragnarok. Men fremskynder aserne i deres brutale fremfærd over for jætterne i virkeligheden Ragnarok fremfor at forhindre den?

Jætternes saga

Finn Gemynthe spekulerer i sin bog ”Jætternes saga”, om den nordiske mytologi har rødder tilbage til den dang, neandertalerne gik på rundt i Europa. Måske har de store og behårede mennesker virket så anderledes på homo sapiens, at fortællingen om denne menneskerace tilsat voldsomme naturkatastrofer, har sat sit præg på myterne årtusinder efter?! Fascinerende og tankevækkende læsning.

Studie af vikingelivet

For at få sat det hele i relief vil jeg denne sommer få læst arkæolog og museumsinspektør Jeanette Varbergs anmelderroste: ”Viking: ran, ild og sværd”. Hvem, eller rettere hvad, var vikingerne for mennesker, hvordan levede de, tænkte de og ikke mindst: hvad var kvindernes rolle i vikingesamfundet? - Derudover vil også kigge i hendes nyeste bog, ”Urtid”, der handler om det historiske Danmark fra de tidligste istider op til vikingetiden.  

Midgårdskrøniker

Ligesom Anne-Marie Vedsø Olesen tager tegneserien ”Midgårdskrøniker” af Bjørk Matias Friis udgangspunkt i den sene jernalder. Vi følger den forældreløse træl, Rod, på Bornholm, som med lidt ”hjælp” fra to trolde, bliver en vigtig brik i spillet mellem mytologi og virkelighed. Samtidig prøver Rod at løse gåden til sit ophav. De tre bind er stramt tegnet og medrivende fortalt med gæv humor.

Materialer