I kunstnerens bogreol – Sofie Amalie Klougart anbefaler

”Jo mindre jeg læser, jo dårligere skriver jeg selv. Derfor er læsning og skrivning for mig fuldstændig forbundne”

For Sofie Amalie Klougart er ord og billede tæt sammenvævet. Den fotografiske skildring går hånd i hånd med den skriftlige fortælling, der ofte indgår som et betydningsladet element i oplevelsen af hendes værker. På udstillingen Kaldet – Landskab for myter, som kan opleves i Vandrehallen, krydser hun disciplinerne, så en tredje betydning opstår - et rum måske, for den personlige læsning…

 Og a pro pos – så er netop læsning afgørende for Sofie Amalie Klougarts motivation og evne til at skrive. Som hun selv siger: ”Jo mindre jeg læser, jo dårligere skriver jeg selv”.

 Hvad er det så, der fodrer Klougarts litterære appetit? Hvilke forfattere inspirerer og giver sprog til hendes egne tekster? Særligt to kunstnere gør indtryk. Dem fortæller hun om her:

”Jeg er meget betaget af digteren Jonas Rolsted og særligt værket Abandon Green Language. Det repeterende rytmiske i de korte, inderlige sætninger er jeg fuldstændig henrykt over. Hans sproglige billeder er noget af det smukkeste og mest voldsomme, jeg har oplevet i digterisk form. Jonas Rolsted står for mig, som en ener, og jeg kan på det varmeste anbefale, at man får fingre i alt, den mand har haft med at gøre."

"Hold Still af Sally Mann er en moderne klassiker inden for sydstatslitteratur og et spændende eksperiment med fotografi og tekst. Med denne bog bliver det for alvor blotlagt, at Sally Mann, som mange sikkert husker fra bogen Immediate Family, ikke kun er en blændende fotograf men også en forrygende forfatter."

"Mine læsevaner er afhængige af, hvor meget jeg arbejder. Jo mere fritid og ro jeg har, jo mere læser jeg. Og omvendt. Jo mindre jeg læser, jo dårligere skriver jeg selv. Derfor er læsning og skrivning for mig fuldstændig forbundne, og derfor er skrivning også for mig en særlig kraftanstrengelse, hvis jeg ikke har haft ro til at beskæftige mig med sprog gennem læsning. Jeg møder ofte mennesker, der har en forestilling om, at fotografi kan eksistere uden ord, at det, hvis det er godt fotografi, ikke behøver nogen forklaring eller blot at det forenkles gennem sprog. Dette er jeg ikke enig i. Tvært imod er jeg særligt interesseret i at kombinere disse discipliner intelligent; så beskueren får mere ud af både tekst og billeder. Så en helt tredje betydning, der transcenderer sproget og billedet selv, opstår."

Mød Sofie Amalie Klougart

Torsdag d. 31. maj kan man opleve Sofie Amalie Klougart fortælle om sin aktuelle udstilling i en sommerudgave af bibliotekets Torsdagscafé. Her fortæller hun om de voldsomme og kontrastfylde oplevelser, der ligger til grund for udstillingen.

Læs mere her

portræt af sofie amalie klougart_ fotocredits ulla sauerberg.jpg
portræt af sofie amalie klougart_ fotocredits ulla sauerberg.jpg
25.05.18