Jacob medbørnebøger om far

Hvor er far? Anbefaling af børnebogsserier med sjove og kærlige fædre

01.03.22
Du kan godt finde den omsorgsfulde, tilstedeværende og pinlige far i børnebøgerne, du skal bare kigge de rigtige steder.

I dagens Danmark er det heldigvis normalen, at en far er engageret i sine børns liv lige fra begyndelsen: tilstedeværende ved fødslen, deltagende i barslen og en vigtig person for barnet igennem hele dets liv.

Den voksende ligestilling imellem kønnene på familiefronten, afspejler sig også i børnelitteraturen. I mange år har det primært været mor, der har været tilstede i børnebøger: mor har trøstet, givet mad og hentet fra børnehave. Men far er også begyndt at være synlig i børnelitteraturens familieliv.

Han kan være lidt svær at finde, men herunder præsenterer vi dig for tre serier, hvori du og dine børn kan møde en moderne og tilstedeværende far. En far, der er en omsorgsperson, tager med til fodbold, vasker tøj og deltager i møder på skolen. En far der er pinlig, nervøs, kærlig og frisk på sjov og ballade. En engageret far. 

 

Sallys far

Sallys far går med sneakers og stramme jeans. Han bander, gider ikke spise grøntsager og er sygt pinlig. Sallys far-bøgerne er fyldt med humor og skildrer en hverdag, alle børnefamilier nok kender, men giver den lidt ekstra gas på alle tangenter. Sammen kan børn og voksne grine af Sallys fars mærkelige ideer, og det er rart med en børnebogsserie, som man som voksen har lyst til at læse igen og igen, når der nu bliver plaget om det.

Sallys far er som alle andre forældre ikke perfekt, men han er den bedste far i hele verden for Sally og hendes lille bror. 

Sallys far-bøgerne egner sig som højtlæsning for børn fra 4 år.

 

Poul og far

Poul og far serien egner sig som højtlæsning for de mindste, 2-4 år.

Poul bor sammen med sin far og sin elskede dukke Pia Linda. Pia Linda, der er det eneste indslag af hunkøn i historierne, skal man ikke undervurdere, for hun har stor (og fræk) indvirkning på Poul. Handlingen i bøgerne omhandler hverdagssituationer: tandlægebesøg, fisketur og hverdagstravlhed. Pouls far har ikke altid tjek på, hvad der sker, og ofte er det Poul, der klarer sig bedst igennem hverdagens udfordringer.

Illustrationerne i bøgerne er sjove at gå på opdagelse i, og indeholder en masse genkendelige detaljer og objekter, som vi kender fra hverdagen i en børnefamilie.

 

Victor og far

Victor og far er en letlæsningsserie, der henvender sig til begynderlæseren, som er ved at knække læsekoden. Bøgerne handler alene om drenge og mænd, men tematikkerne kan alle formentlig relatere til. Historierne fortælles med enkle og korte sætninger, og de farverige illustrationer kan hjælpe yderligere til at forstå handlingen.

En serie, der minder om Victor og far er den ligeledes let læselige serie Fie og far, hvor læsesværhedsgraden er tæt på den samme. 

I denne måned har vi på Hillerød Bibliotekerne særligt fokus på verdensmål nummer fem: Ligestilling mellem kønnene.

Materialer