”Hvad har du der?” - Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

24.08.18
Merete Pryds Helle er uovertruffen til at beskrive et historisk lokalmiljø, hvor spændingsfeltet mellem armod og velfærd, konflikt og forløsning og glæde og sorg slår gnister. En stærk dannelses- og slægtsromaner, der både kan læses to og tre gange, mens man venter på fortsættelsen.

”Hvad har du der?” spurgte Marie og pegede på den firkantede pakke, faren bar i armen. Er det en gave til mor? (…) ”Du skal arve det,” sagde faren pludselig. Marie havde aldrig hørt han stemme sådan før. ”Det skal jeg sørge for…”

Marie vokser op i fattigt daglejerhjem på Langeland i 1930’erne. En dag hænger faren et maleri op – som et vindue i den mørke stue - af arbejdende kvinder i en kartoffelmark under en bleggrå sol: Folkets skønhed!  -  Maries barndom er præget af økonomisk som følelsesmæssigt armod, hvor både fysiske som psykiske overgreb er en del af børneopdragelsen. Marie vokser op og bryder med Langeland som en snarrådig og handlekraftig kvinde, og bliver hjemmegående husmor et parcelhus. Men selv i et trygt forstadsmiljø trives fordommene og fortidens traumer spøger i de renskurede kroge.

Merete Pryds Helle, f. 1965. Debuterede i 1990. Skriver for både børn og voksne. Folkets Skønhed vandt de Gyldne Laurbær, 2017.

Materialer