Billede af bog - Skamløs

Husk kvinderne: Ligestilling i historien

23.02.22
Bliv klogere på kvindelige personligheder, der på trods af betydningsfulde bedrifter ofte er blevet glemt i historiebøgerne.

Når danmarkshistorien bliver fortalt, og der fortælles og genfortælles om markante og betydningsfulde historiske personligheder, så er det i høj grad mænd, der bliver husket.

I februar og marts har vi på Hillerød Bibliotekerne særligt fokus på verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene. Og reel ligestilling mellem kønnene må også betyde en ’ligestilling i historien’, som historiker Gry Jexen formulerer det i sin meget populære bog ´Kvinde kend din historie´ fra 2021:

”Historien er levet af både mænd og kvinder, men kvinder er oversete i historiebøgerne, og skal vi opnå ligestilling i vores tanker og handlinger, har vi alle brug for en større historisk bevidsthed om kvinders liv.” (s. 7).

Hvis du ønsker at blive klogere på historiske kvindelige personligheder og finde inspiration i deres mod, viljestyrke og livsvalg, kan du dykke ned i ’Kvinde kend din historie’.

Hvor du nok kender til Margrete 1., er det ikke sikkert, du kender den danske zoolog Marie Hammer (1907-2002). Hun rejste igennem 40 år jorden rundt med det formål at bevise, at alle verdens kontinenter engang har været forenet. Og vidste du, at Danmarks første kvindelige student, akademiker og læge hed Nielsine Nielsen?

Vi har samlet en større bunke anbefalinger af bøger om historiske kvinder, der gik imod de gængse normer og forventninger til deres køn i deres samtid. Nogle af kvinderne blev aldrig anerkendt, mens de levede, andre var anerkendte. Fælles for dem er, at de havde mål og drømme - og ikke mindst modet til at følge dem. Der er både læsestof til børn og voksne!

Materialer