Hjælp – jeg er fanget!

24.08.18
Forestil dig at blive vækket midt om natten i din søde søvn af tre fuldkommen fremmede mænd, som hiver dig med, brutalt. Du bliver kørt afsted i natten, du bliver låst inde. Du er blevet taget som gidsel!

Sådan sker det for hovedpersonen i den afdæmpede men stærke graphic novel: Hostage af den canadiske tegner Guy Delisle. Det er historien om den franske humanitære hjælpearbejder Christophe André, som i 1990’erne arbejdede i den autonome russiske republik Ingusjetien for Læger uden grænser, og som blev kidnappet af en gruppe tjetjenske mænd.

Hele fortællingen er tilsyneladende monokrom; fra de sorte streger til forskellige nuancer af grå, blot tilsat lidt blå. Det giver en enestående effekt, som understreger den trykkede stemning og de uendeligt mange begivenhedsløse dage i fangenskab. Historien fortælles af Christophe. Han er et roligt og fornuftigt menneske, som naturligvis hyldes ud af den af begivenhederne, men stadig forstår at bevare fatningen og forstanden.

Vi er med i hans tanker; den vigtige registrering af dagene, hans observationer af rummet og lejligheden, han holdes fanget i, og de vogtere som dagligt færdes omkring ham. Hans skiftevise desperation og apati og hans tilflugt i historiske slagmarker som træning for tankerne og sindet.

Det er en flot grafisk fortælling, som virkelig river læseren med sig. Visse steder er den utroligt spændende og nervepirrende, på trods af at der hverken bruges pangfarver, kapow-udtryk eller superskurke. Und dig selv en særlig læseoplevelse!

Ps: historien er på engelsk

Materialer