Gåden om Heidi

Palmesøndag den 8. april 1979 forsvandt den 4-årige Heidi uden for sit hjem i Kolding, hvor hun boede med sin mor og stedfar. Her mange år senere er Heidi stadigvæk ikke blevet fundet. Hvad skete der den skæbnesvangre dag i 1979? Og hvilken pris og personlige konsekvenser har det for efterforskerne?

Det er omdrejningspunktet for ”Glem ikke Heidi: efterforskerens veje og vildveje” af Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere ansat i Rigspolitiets Rejseafdeling, bedre kendt som Rejseholdet, og senere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste.

For ham er sagen om Heidi stadig et ufærdigt kapitel. ”Heidi-sagen er mit livs cold case”, skriver Bonnichsen i indledningen, og så er bogens ærlige stil lagt. I takt med at den tragiske sag om Heidi bliver gennemgået, fortæller Bonnichsen ærligt og indlevende om Rejseholdets arbejde, og de moralske og etiske dilemmaer de står overfor. Tilgangen til ofrene, i dette tilfælde moren og stedfaren, er særligt vanskelig da de nære familiemedlemmer også er potentielle gerningsmænd i sager som Heidis. Alle kortene bliver lagt på bordet fra Bonnichsens side, når der bliver reflekteret over håndteringen af sagen, presset det medbærer og ikke mindst skyldfølelsen over ikke at kunne opklare sagen.  

Det er medrivende og rørende læsning, som giver et unikt indblik i politiets arbejde i en tragisk sag, der desværre ikke er afsluttet. Med denne bog håber Hans Jørgen Bonnichsen at kunne ændre på det. Som han selv skriver:

”Jeg klamrer mig stadig til et håb om, at nogen derude, måske gerningsmanden selv, føler trang til at lette sit hjerte.” 

Jeg glæder mig til at opleve ham i samtale med krimiparret Øbro & Tornbjerg til den kommende udgave af Ordet er Løs, hvor emnet er research og realisme i krimigenren, og om fascinationen af menneskets mørkeste sider.