En, to, tre stærke norske romaner

"Selvbedraget er måske det mest menneskelige af alt" skriver Karl Ove Knausgård i den fantastiske roman "Om foråret". Beskrivelser af dagligdagen og selvbedraget som tema går igen på forskellig vis i de tre norske mesterværker udvalgt her.

"Om foråret" er i slægt med storværket "Min kamp 1-6" og føles næsten som et 7. bind i serien. Alligevel kan nye læsere sagtens hoppe på Knausgårds forfatterskab her og nyde en fars beretning til sin lille datter. Romanen er 3. bind i den serie, som kaldes "årstidsbøgerne", der blev indledt med "Om efteråret". Alle 4 bøger er skrevet til forfatterens yngste datter som et vidnesbyrd om den familie, hun fødes ind i og som hun ikke selv vil kunne erindre. 

Intet er for småt til at blive beskrevet i en roman af Knausgård. Alt behandles med samme omhu - om det er den smertelige fortælling om hustruens sindslidelse eller genstandene strøet ud over græsplænen en varm sommeraften. Alt får vægt og fylde hos Knausgård. Han formår bedre end de fleste at gøre det nære liv som børnefamilie levende og meningsfuldt.  Romanen sluttes smukt af med følgende besked til den lille datter: "Det gør af og til ondt at leve, men der er altid noget at leve for. Tror du at du kan huske det?"

Man kommer som læser helt tæt på hos Knausgård, men primært tæt på ham, jeg'et/faderen i romanen. Til forskel herfra er det et ægteskab, man som læser inviteres ind i  hos Geir Gulliksen i romanen "Historie om et ægteskab". Det er smerteligt tæt på og alt lægges frem. Det føles sådan under læsningen og det undrer ikke, at romanen skabte røre i Norge, da den udkom bl.a. fordi ekskonen følte hun uretsmæssigt var blevet gjort til hovedperson i en roman.

Af titlen fremgår det, at det er en  historie og ikke historien om et ægteskab. Det er en subjektiv fortælling om et langt ægteskab, der endte i opløsning. Fortælleren, Jon, forsøger at finde frem til, hvad som gik galt. Han ønsker at høre ekskonen, Timmys,  version af hændelserne, men hun kan eller vil ikke fortælle. Derfor får vi Jons beskrivelse af, hvordan han tror hun må have oplevet det. Det er en konstruktion, som viser stor indføling, men også magt, da det jo stadig er ham, som fører pennen. Jon skåner bestemt ikke sig selv og det er til tider smertelig læsning om utroskab, tab af nærhed og  selvbedrag. 

Manden i romanen, Jon, er den hjemmegående - de traditionelle kønsroller er byttet om og det med overlæg: "Jeg ville have gjort hvad som helst, næsten, for at slippe for at være en almindelig mand i en verden, der reproducerede sig selv i det uendelige, hvor alle lignede alle, og hvor livet forekom at være forudbestemt." Jon venter på Timmy, begærer og beundrer hende.  Det er tvivlsomt om hun har det på samme måde med ham.  Han tror de deler alt, men som læser bliver man mere og mere i tvivl om troværdigheden i fortællingen. 

Den sidste roman, jeg vil fremhæve, er fra 2010. I romanen med den pudsige titel "17. roman" genopliver Dag Solstad sin hovedperon fra  romanen "Elvte roman, bog atten" tilbage fra 1992. Hovedpersonen Bjørn Hansen er nu en ældre mand og uden at røbe for meget, er han ikke blevet et mere opløftende bekendtskab som årene er gået. Læseren kommer helt tæt på figuren Bjørn Hansen mens han forsøger at genskabe en relation til sin (fortabte) søn. Solstad formår at skrive om ganske almindelige situationer på en måde, så de kommer til at fremstå alt andet end almindelige. Han kan beskrive tanker og det uforløste mellem mennesker på en sådan måde, at det er svært at lægge bøgerne fra sig. 

Alle tre romaner er gribende læsning med afsæt i dagligdagsskildringer, som skiture i vintertusmørke eller en gåtur ned ad hovedgaden i en lille norsk provinsby, men  dagligdagsbeskrivelserne åbner altid op for almene eksistentielle temaer. 

Materialer