Én af Norges største nulevende forfattere

21.09.18
”GÅ - eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv”, Tomas Espedal, 2006

Tomas Espedal er én af Norges største nulevende forfattere. Hans bøger kredser om personlige erfaringer, der berører temaer om det at leve, elske og være vandringsmand i tilværelsen.

 

”GÅ - eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv” er et hovedværk i hans forfatterskab. Bogen handler om, hvad man gør, når kæresten skrider. Når kærligheden slipper sit tag i én, så man står ensom og vaklende tilbage. For Tomas Espedal er kuren simpel: Man går. Man vandrer ud i verden for at finde sig selv påny.

Espedals historie kunne nemt have været en undergangsfortælling om manden, der går i hundene, fordi kærligheden og dermed livslysten forsvinder. Men Espedal er alt for glad for livet, og dets glæder. Han er glad for at drikke og filosofere - alene eller i venners gode selskab. Og han er glad for de sanseindtryk, som naturen gavmildt deler ud af for den observante vandrer. Naturbeskrivelserne er der mange af i bogen til stor glæde for læseren. Man er med hele vejen; i de norske fjelde, i de italienske bjergkæder og på de lange, endeløse landeveje. At gå er for Espedal at tænke. Og i vandringens (og i tænkningens) fremdrift finder han en særlig frihed og sandhed om tilværelsen, som den stillestående ikke kender til. Det giver refleksion til eftertanke.

Citat fra bogen:

”Jeg går hen ad den trafikerede vej, her svinger vejen, det er skarpt nok til at jeg kan se mig tilbage, se den by jeg er ved at forlade. Et sving. Den smukke bue mellem det der har været og det der vil komme”.

Materialer