Drømmeferien

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.06.16
Vi gør det vist alle sammen – drømmer om at holde ferie. En ferie fyldt med lykkelige stunder og gode oplevelser, hvor vi bor et vidunderligt sted, spiser fantastisk mad, og er sammen med dem, vi holder allermest af. En drøm hvor vi er lykkelige. ”Arrangerede udflugter” af Jette Kaarsbøl og Mette Rosenkrantz giver en realistisk indsigt i drømmeferiens natur.

Lise og Ole forsøger at realisere sådan en drøm med en uges charterferie på en græsk ø. Problemet er bare, at Oles uopdragne teenager søn også skal med, og det er slet ikke en del af Lises stilrene feriedrøm. Søren og Gitte er med samme fly. Søren hader charterkonceptet og det kommercielle turistparadis, men rejsen var en gave, og han er for nærig til at takke nej til en gratis ferie. Gitte giver sin mand ret i hans uforsonlighed med turistrestauranter, swimmingpools og souvenirbutikker, men hun elsker det inderst inde. Mens parret traver på uvejsomme, men uberørte bjergskåninger eller spiser et autentisk mikroovnsopvarmet måltid i den lokale ældreklub, fremkalder Gitte minderne fra alle sin barndoms skønne rejser sydpå. 

Kaarsbøl og Rosenkrantz sætter scenen for gennemsnitshusstandes største mareridt – den mislykkede ferie. Konflikterne og de uforløste drømme trænger sig uundgåeligt ind på feriegæsterne, og udvikler sig til en ferie du gerne vil hjem fra.

Romanen sætter en fin lille parentes i tankestrømmen, hvor du kan reflektere over, om du også drømmer om den næste ferie, frem for at være tilstede i hverdagen og nyde øjeblikket lige nu.