Digter, filosof og fabelagtig fantast

At læse Lars-Emil Foders bog "Fabelagtigheder" er som at begive sig ind i en drøm eller i en filosofisk vittighed for børn og voksne sjæle med åbne sind.

Her sker der ting, som normalt ikke kan ske. Mennesker og dyr gør de pudsigste optrin og har de mest vidunderlige, absurde oplevelser. En fyr løber fx rundt i natten og leder efter Den Store Begivenhed. Han ender til middag hos sin vens mor, der samtidig viser sig at være hans (altså fyrens) farmor. Her finder han pludselig sig selv i sengen i færd med at spise skipperlabskov fra dynen, mens hans ven øjensynligt er blevet til en hund med kæmpemæssige solbriller. I en anden tekst (min yndlings) går solen ned i kattens øje med et lys så strålende, at dens ejere må finde solcreme frem og brede strandtæppet ud midt på stuegulvet. Man ser de Halfdan Rasmussen´ske optrin for sig… levende illustreret af Ib Spang Olsen eller Husk mit navn på noget meget stærkt pibetobak.

Lars-Emil Foder er en forrygende ordakrobat, og fantasien er hans manege! Han slipper det danske sprog fri af alle konventioner og bruger det på en måde, som viser dets uendelige muligheder for at skabe nye betydninger og erkendelser. Man kan godt sige, at Foder er ude i et filosofisk ærinde - for prosateksterne handler om eksistensen og om at se ind bagved, rundt om eller ovenover det liv og den verden, vi umiddelbart kan se. Det handler bare om at åbne døren - DØREN, THE DOOR, DER TÜR - som Foder flere gange vender tilbage til. Så åbner der sig en verden fuld af magi og poesi, der giver os nye øjne at se verden med.

Med sproget som døråbner sender Foder os ind i en drøm af små fortællinger, vittigheder og poetiske refleksioner, som viser os, at verden ikke er sort og hvid, eller flad for den sags skyld. I Foders fabelagtige univers er verden stor, rummelig og fuld af lysende farver, som brydes i kattens øje og i hans eminente sproglise prisme.

Du kan høre Lars-Emil Foder læse op fra Fabelagtigheder til Ordet er Løs 2019.

Lars-Emil Foder
Fabelagtigheder_Lars Emil-Foder, forlaget Ekbatána
Fabelagtigheder_Lars Emil-Foder, forlaget Ekbátana
09.08.19