Madame Nielsen

Det højeste væsen

Madame Nielsen har skrevet en forrygende roman, der på trods af sit beskedne omfang på 175 sider er mættet med passion, historie og filosofi.

Lange mørkelilla silkekjoler, blafrende stearinlys og rosmarinduftende brød er nogle af hovedingredienserne i kærlighedshistorien - det ene af romanens to spor. Det andet spor er beretningen om den allestedsnærværende rumænske diktator Nicolae Ceausescus liv og endeligt. Historien om diktaturet i Rumænien og beskrivelsen af de TV-transmitterede billeder fra henrettelsen er stadig interessant og måden Madame Nielsen med satirisk pen fremmaler tiden under Ceausescu er grusom. 

Kærlighedssporet i romanen er meget fragmentarisk og fortællingen er til tider svær at følge, da forholdet mellem det berettende jeg og den afhoppede rumænske ballerina langt fra forløber som et almindeligt forhold. De mødes om natten, deres samtaler foregår på flere sprog og passionen er overvældende og destruktiv. Alligevel er forholdet så betydende for jeg'et, at han hele to gange skriver: "Selv i dag, mere end tyve år senere, kan jeg gribes af fortvivlelse, alt det jeg siden har gjort, de kvinder jeg har elsket, mine børn, er uden betydning."

Romanen sammenligner revolutionens og kærlighedens kraft. Begge dele ændrer alt, slår pludselig til og der er et klart defineret før og efter. Intet er længere det samme. 
Det, der forener romanens to spor er også den beskrevne dekadence. Dekadencen viser sig i det ekstravagante sprog, i diktatorens grådige overforbrug og  i kvindens dekadente udseende, livsførelse og sanselighed. 

Madame Nielsen er en virtuos forfatter og på trods af uendeligt lange sætninger er romanen ikke vanskelig at læse. Den springer mellem tider og steder, men de to spor er tydelige og begge spændende at følge. 

Forfatteren Madame Nielsen gæster Hillerød Bibliotek til Ordet er Løs-festivallen lørdag d. 7. oktober. Køb billetter her

Materialer
Madame Nielsen (f. 1963): Det højeste væsen : roman
Reservér
  • Bog

Det højeste væsen : roman

Af Madame Nielsen (f. 1963) (2017)
Læs mere