Der er ingen mere loyale end børn

29.09.21
Du er Line. Du er cirka 6 år og du elsker din far overalt på jorden.

Du elsker også heste, at ride uden saddel, at være med på jagt, at se mosekonebryg over engen tidligt om morgenen. Lige om lidt skal du i skole for første gang. Du glæder dig rigtig meget, skoletasken er gul, ligesom din storesøsters, og du glæder dig til høsten, som står lige for døren. Men manden med mejetærskeren vil ikke høste for din far. Han vil have sine penge først. Din far kører til banken efter pengene, og du er med, men I skal ikke ind i banken. I stedet går du i kiosken og køber øl til din far og en sodavand til dig selv. Mange øl.

Dagen, hvor høsten skulle være gået i gang bliver i stedet en dag, hvor rigtig meget går galt, hvor alt det, der i lang tid ikke har været, som det skulle være, kammer over og begynder at ligne en katastrofe.

Historien bliver fortalt af Line og vi ser ikke mere, end hendes seksårige øjne ser, men på trods af hendes egen fortælling om alt det, hun elsker og glæder sig til, tegner hendes nøgterne blik også et billede af omsorgssvigt og af en familie, hvor tingene ikke hænger sammen. Line forsøger at holde far i kridthuset hos, at malke køerne og give et kuld alt for store hundehvalpe mad. Der er ikke penge nok, der er for meget alkohol og for lidt ordentlig mad. Der er for snavset, for lemfældig omgang med skydevåben, og hverken Line eller hendes søster er ønskebørn – og det ved de godt.

Pigen med sherifstjernen er Birgitte Bregnedals første roman for voksne. Det er en stemningsmættet, intens roman, der går under huden på læseren. Man er både indfanget af Lines styrke og kompetente facon og vred og ulykkelig på hendes vegne.

Du kan opleve Birgitte Bregnedal til Ordet er løs lørdag den 2. oktober kl. 15.05. Læs mere om Ordet er løs 2021 på bibliotekets hjemmeside.